Ala-bala, vinul fiert și portocala.
E Ajunul Crăciunului și, bineînțeles, toată lumea fierbe. De treburi. Că mai e doar o zi până se adună neamurile la masă, cu cățel, dar fără purcel. Că l-am gătit de i-au mers fulgii, chit că nu-i are de loc. Nu mai e loc, e clar, de sfaturi culinare, căci treaba e pe terminate. Suntem siguri de asta. Drept pentru care am pregătit pentru astăzi o super-rețetă de vin fiert. Cu portocale deshidratate, cardamon, cuișoare și alte condimente, o nebunie, cum veți vedea mai jos.E plin netul de rețetele celui mai bun vin fiert. Serios. Am verificat noi. Treaba e clară și nu prea. Cel mai bun vin fiert e în toate felurile. Noi nu vom pretinde că al nostru are ochii albaștrii, e înalt și blond, cum fac ceilalți. Rețeta noastră nu e cu cel mai bun vin fiert, ci cu cel mai deștept.Și, să nu vă supărați de pildă, dacă nu-l transformăm în compot, ca lumea toată, prin adăugarea merelor sau gutuilor. Nu că n-ar fi bun și-așa. Dar noi, cum probabil știți deja, cu condimentele ne ocupăm și cu ele suntem prieteni mai de demult. De aceea credem că dacă atunci când vrei să înoți nu te bagi în duș, sau în cadă, tot așa faci și când pui mâna pe piper, cuișoare sau scorțișoară. Ar trebui, dacă te apuci de gătit cu ele, să întrebi pe cineva cum să faci ca să iasă bine. Pe cineva care trăiește cu ele, de pildă, un cofetar, un bucătar, cel puțin. Dacă nu chiar pe aceia (despre se crede că au nasul mare cât al lui Cyrano de Bergerac) care se ocupă zilnic cu arome, gusturi, mirodenii.O vorbuliță ruptă din istorie, să mai scriem până la rețetă ca să știm de unde plecăm. Plecăm desigur, de la romani. Ei sunt primii care au pus mirodenii în vin și sunt vestiți pentru asta. Miere, scorțișoară, coriandru și anason stelat. Unii zic că intra și dafinul la joc, și cimbrul. Dar noi nu-i credem. Pentru că rafinamentul începe sigur de la principiul ˝Less is more˝. Iar strămoșii noștri nu erau barbari, nu-i așa?Piperului, de exemplu, i-au zis regele condimentelor. Iar coriandrului regina. Uite, mai jos, în rețetă, de ce:
Prep Time 30 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 45 mins
Course băutură aperitiv, leac
Cuisine românească
Equipment
- Oală de 3l
- Tigaie
Ingredients
- 2 l Vin roșu demisec / demidulce Pinot noir, merlot, cabernet sau de casă.
- 3 bețe scorțișoară
- 0,3 kg zahăr brun
- 12 buc cuișoare
- 8 buc semințe de cardamon
- 3 buc anason stelat
- 0,3 kg prune uscate puteți înlocui (adăuga) cu stafide brune,
- 1 buc portocală
- 300 ml rom cel mai tare pe care-l găsiți
- 5-6 felii portocală deshidratată ca în fotografie.
Instructions
Caramelizarea portocalei. Sosul secret.
- Puneți jumătate din cantitatea de rom în tigaia încinsă, curățati coaja portocalei în fâșii lungi și ˝prăjiți-o˝ în rom pe toate părțile. Stoarceți portocala de zeamă și o adăugați treptat. Presărați și o linguriță-două de zahăr în timpul procesului, pentru a tăia un pic aciditatea sucului de portocale.
Vinul, zahărul, condimentele, în oală
- Încălziți la foc mic zahărul în oală, doar un pic, amestecând, până când începeți să-i simțiți în aer respirația, adăugați prunele uscate și cardamonul și lăsați-le să se împrietenească un pic.
- Adăugați restul de rom, apoi vinul și dați focul mare. După 2-3 minute adăugați scorțișoara și cuișoarele.
- Aduceți toată licoarea de 2-3 ori la punctul de fierbere fără a o lăsa să clocotească. La final, adăugați anasonul iar dacă vă place spuma îl puteți lăsa maximum un minut să bolborosească la foc mic.
Servirea
- Se servește în căni sau pahare largi, adăugînd feliile de portocală deshidratată.
- Se adaugă fiecărei căni din sosul secret cantități mici, după gust. Și după rezistență. La petreceri lungi, firește.
Keyword cel mai deștept vin fiert, condimente vin fiert, vin fiert