Trandafirii de Crăciun. Sau cârnații cu parfum de colind.

Cârnați tradiționali de Ignat

Mai mult ca sigur ironia moldovenească și sarcasmul oltenesc și-au dat mâna peste țară și au dat numele de ˝trandafiri¨ acestor cârnați ultra-usturoiați. Pentru că, dacă ai vrea să-i compari cu celelalte tipuri de mațe umplute de pe la noi, vei vedea că sunt de departe cei mai bine dotați cu minunatul ingredient ce ține departe nu numai nasurile fine ci chiar pe cei mai feroce vampiri. 
Lumea îi alintă așa cu un umor nemascat mai ales în Oltenia și Moldova. Dar când nu-i loc de glumă devin Cârnați de Plai sau simplu, Cârnați Oltenești, iar în Ardeal li se zice Cârnați de Bihor.
Prepararea lor începe chiar în ziua sacrificiului, de Ignat adică, pentru ca e musai să-i ai la masă până în Ajunul Crăciunului, că mult le mai place dumnealor să se însoțească cu vinul tare, fiert, iar colindătorilor le trebuie de-adevărat puterea lor, să apuce a termina de colindat tot satul.
Iar la Anul Nou, musai să ai printre celelalte bucate și varianta lor afumată, lângă murăturile de leac și lângă țuica fiartă. Să dăm zor mare, atunci și noi, cu rețeta:
 
Prep Time 5 hrs
Afumare 4 d
Course aperitiv

Ingredients
  

  • 3 kg carne macră de porc
  • 1,5 kg slănină
  • 3 căpățâni usturoi
  • 3 linguri sare
  • 1 lingură piper
  • 1 lingură cimbru
  • 1 lingură ienibahar
  • mațe se țin în apă rece

Instructions
 

  • Se toacă din cuțit carnea, slănina (un pic mai mare, mai neglijent)
  • Se zdrobește usturoiul cu un praf de sare, până devine pastă
  • Se pun împreună și se condimentează treptat, verificând mereu gustul
  • Se frâmântă bine compoziția și cu ea se umplu mațele
  • Se îndeasă mai bine, mai plin, cârnații care se vor afuma, iar ceilalți care se vor consuma proaspeți mai lejer.

Notes

Cei ardelenești, de Bihor, primesc darul de paprică, dulce sau iute, sau și dulce și iute, că acolo nu-i chip să iasă palizi. Ci roșii, îmbujorați ca mama focului, altfel îi mare bai.
Iar la casele mari, boierești, mai intră la joc și alte cărnuri, de capră și vită mai ales. Nu se mai pune slănina, dar se alege din carnea de porc o varietate mai grăsuță, mai împănată, pentru moliciunea ei.
Keyword cârnați, cârnați de bihor, cârnați de plai, cârnați oltenești, cârnați tradiționali, trandafiri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salvează-mi numele, adresa de e-mail și site-ul web în acest browser pentru data viitoare când comentez.
Recipe Rating




X