Sosul Memphis Barbecue. Campionatul Mondial al coastelor la grătar.

Sosul Memphis Barbecue

În caz că nu știați, există un Campionat Mondial al gătitului la grătar. Iar locul unde acesta se ține an de an este, ați ghicit, în Memphis, Tennessee, USA. De aici și celebritatea acestui sos. A nu se confunda cu sosul clasic BBQ (Kansas-City style) care este mult mai consistent, aproape ca un gem. Și nu este pe bază de tomate ci este, în fapt, o reducție de oțet, cu îndulcitori și cu nuanțe puternice de afumat.
Grătarelor din Memphis le datorăm, se pare, cultul și obsesia pentru coastele de porc rumenite perfect, cu aspectul acela caramelizat lucios și carbonizat ușor pe alocuri. Este important să știți că reușita acestui sos depinde în mare proporție de dulceața sosului de roșii. Zahărul și melasa vin pe locul doi, asigurând deopotrivă echilibrul aromelor mai înțepătoare oțetul, boiaia și piperul.
În același timp zaharurile asigură luciul acela inconfundabil al friprurilor. Sosul se aplică pe suprafața cărnurilor în mod repetat, în straturi succesive, cu o pensulă, pe toată durata procesului de coacere. Dar este la fel de bun și de apreciat și ca sos însoțitor al fripturilor după acestea și-au terminat evoluția pe gratar.
Prep Time 45 mins
Total Time 45 mins
Course dressing, Sos
Cuisine Americană
Servings 400 ml

Equipment

  • Blender
  • Tigaie medie

Ingredients
  

  • 70 g unt nesărat
  • 2 cepe medii tocate mărunt
  • 3-4 căței usturoi
  • 70 ml suc de roșii natural
  • 80 ml oțet de mere
  • 50 g melasă se poate înlocui cu sirop de arțar sau miere
  • 20 ml sos Worcester
  • 2 linguri zahăr brun
  • 2 lingurițe muștar
  • 1-2 lingurițe boia iute
  • 1 linguriță piper negru măcinat

Instructions
 

  • În tigaia ușor încinsă topiți untulși căliți ceapa timp de aproximativ 5 minute. Adăugați și usturoiul tăiat mărunt, care se călește circa 30 de secunde.
  • Adăugați sucul de roșii, oșetul de mere, sosul Worcester, melasa, muștarul, zahărul brun, boiaua și piperul și amestecați pentru omogenizare. Aduceți compoziția la punctul de fierbere, la primul clocot. Reduceți focul și amestecați în continuu.
  • După 15-20 de minute sosul ar trebui să se lege, să înceapă să se îngroașe.
  • Opriți focul, lăsați cam 5 minute să se răcorească apoi puneți sosul în paharul blenderului, și porniți-l pentru 1-2 minute. Această operațiune, deși pare în plus, este foarte importantă. Sosul va deveni mult, mult mai fin și ușor aerat.
  • Lăsați-l la răcit la temperatura camerei, apoi turnați-l într-un recipient care se poate etanșa.
  • Se poate păstra la frigider timp de o lună.

Notes

Este ideal la preparararea coastelor de porc. Se folosește atât pentru a băițui  coastele înainte de frigere, dar și pe post de sos alături de orice friptură care iese de la jar.
Keyword coaste la grătar, grătar, retete sosuri de friptură, sos barbecue, sos Memphis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salvează-mi numele, adresa de e-mail și site-ul web în acest browser pentru data viitoare când comentez.
Recipe Rating




X