Sosul remoulade. Varianta americană.

Sos remoulade creol american

În general, sosurile care conțin maioneză intră la categoria sosuri remoulad. La origine franțuzesc, acest sos ajuns pe meleagurile lumii noi, America, s-a transformat miraculos dintr-un sos deosebit de fin într-unul cu o personalitate înflăcărată de toate spiritele bucătăriei mexicane. De aici și numele de sos remoulad creol.
Bucătăria mexicană, recunoscută ca una dintre cele mai picante din lume. are rădăcini în străvechea cultura gastronomică a mayașilor. O lume apusă astăzi, dar ale cărei ritualuri solare se regăsesc și astăzi în căldura (citim focul, iuțeala) din fiecare farfurie compusă de oricare bucătar creol al locului.
O să observați probabil după ce o să preparați acest sos că tipul de iuțeală pe care îl veți întâlni este cu totul diferit de ce ați mai încercat până acum. Pentru că focul ardeilor (ideal ar fi să-i și coaceți puțin înainte) plus cel al celor două tipuri de boia va fi doar în aparență întreținut de muștar, usturoi și de sosul Worcester.
În fapt toate aceste ˝iuțeli˝ se vor împăca între ele rezultând o aromă unică și nouă, nemaiîntâlnită. Zeama de lămâie va face medierea, pătrunjelul va egala scorurile, iar maioneza și dulceața cepei franțuzești vor închide petrecerea cu note calde, fine și liniștitoare.
Este genul de sos pe care parcă-l și auzi șoptind: Lăsați peștele, fructele de mare, puiul și cartofii prăjiți să vină la mine.
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins
Course dressing, Sos
Cuisine American
Servings 400 ml

Equipment

  • robot de bucătărie

Ingredients
  

  • 200 ml maioneză
  • 50 ml muștar Dijon
  • 20 ml zeamă de lămâie
  • 10 g pătrunjel verde.tocat mărunt
  • 5 buc ardei iute, roșu
  • 10 g muștar boabe
  • 4 căței usturoi tocat mărunt
  • 20 grame capere murate, tocate mărunt
  • 2 buc ceapă franțuzească, șalotă tocată mărunt
  • 10 g boia dulce
  • 5 g boia iute
  • 10 ml sos Worcestershire
  • 5 g piper verde măcinat
  • 10 g sare de mare

Instructions
 

  • Curățați de semințe ardeiul roșu iute și puneți-l la tocat mărunt în robotul de bucătărie, alături de pătrunjel, șalotă și usturoi. Adăugați treptat zeama de lămâie și un praf de sare.
  • Mutați compoziția într-un bol încăpător și adânc și amestecați-o cu maioneza, muștarul Dijon, caperele murate, muștarul boabe.
  • Finalizați sosul cu restul de condimente: boiaua dulce, piperul verde, boiaua dulce. Adăugați sosul Worcester și potriviți de sare.

Notes

Sosul este ideal pentru servirea produselor din pește și a fructelor de mare. Este ideal și pentru carnea de pui, pentru servirea cartofilor prăjiți crocanți. 
Pont: puteți înlocui caperele murate cu orice fel de alte murături, mai ales cele la care s-a folosit din belșug mărar. De exemplu gogonele sau castraveți. Sau, într-un scenariu imposibil de descris de delicios, puteți prăji în ulei foarte încins, aceste murături care acompaniate de acest sos iute și ceva carne ușoară la grătar pot deveni o poveste culinară de-ao seară cu efecte narative pentru generații întregi.
Keyword sos cu maioneză, sos remoulad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salvează-mi numele, adresa de e-mail și site-ul web în acest browser pentru data viitoare când comentez.
Recipe Rating




X