Sos cu Harissa pentru un grătar cu iz oriental.

Harissa. Sosul magrebian pentru orice se poate pune pe grătar.

Harissa. Mai puțin cunoscut pe la noi, acest condiment este nelipsit din toate bucătăriile orientale ce gravitează în jurul bazinului Mării Roșii. Povestea condimentului începe cu (cel puțin) 3 tipuri de ardei puși la copt sau la uscat și apoi amestecați cu două tipuri de semințe chimen și coriandru, îmbăiate toate în cel mai bun ulei de măsline și la final ˝asprite˝doar un pic cu zeamă de lămâie.
Două dintre cele 3 tipuri de ardei musai să fie iuți ca focul. Dar în nuanțe și proporții diferite. După gustul fiecăruia. Harissa se prepară astfel în zeci de feluri, picantă sau doar afumată (de la ardeiul dulce copt), ușor înțepătoare sau dulce acrișoară de la lămâie sau oțet.
Rețeta de sos pentru preparate la grătar, pe care o veți găsi în continuare, folosește Harissa ca ingredient și se prepară în doi timpi și trei mișcări. Asta dacă nu aveți chef de căutat și selectat ardeii la piață, de copt și despielițat la ei o după-amiază întreagă. Orice veți pune pe grătar, pește, pui, miel, oaie, burgeri de vită, legume verzi, se va împrieteni pe loc, dar și pentru totdeauna cu acest uimitor amestec de arome.
Prep Time 10 mins
Total Time 10 mins
Course dressing, Sos
Cuisine Algeriană, Magrebiană, Marocană, Tunisiană
Servings 400 g

Ingredients
  

  • 150 ml smântână pentru gătit
  • 200 ml zer
  • 20 g mărar tocat mărunt sau 10-15 g mărar uscat
  • 20 g chives (arpagic verde) sau ceapă verde tocată mărunt
  • 15 g praf de usturoi
  • 10 g piper negru proaspăt măcinat
  • 40 g condiment Harissa de la CIO sau preparat în casă
  • sare de mare

Instructions
 

  • Într-un bol de dimensiuni medii se amestecă bine smântâna, zerul, mărarul, praful de usturoi.
  • Se adaugă apoi condimentul Harissa, piperul negru măcinat și se potrivește de sare
  • Se servește imediat sau se poate păstra într-un recipient etanș la frigider maximum o săptămână.

Notes

Se potrivește de minune cu fripturile de carne de miel sau oaie. Trebuie însă să o încercați neapărat cu aripiare de pui prăjite sau turnată peste brânză feta, dreasă cu ulei de măsline nițte stropi de zeamă de lămâie și ceva verdețuri și apoi servită cu bețe de țelină. 
Keyword Harissa, retete sosuri de friptură, sos carne grătar, sos de friptură, Sos Harissa

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salvează-mi numele, adresa de e-mail și site-ul web în acest browser pentru data viitoare când comentez.
Recipe Rating




X