Sarmale de post. Până-n Crăciun, gospodărește.
Zor mare în zilele astea care au mai rămas până la Crăciun. Începe lumea să freamete de pofte, e sezonul alergăturilor, toată lumea face curățenie, rețetele bunicilor ies din caiete și se pregătesc de bal, murăturile zâmbesc frumoase din borcane, condimentele stau aliniate ca la paradă în borcănașe promițând fiecare că el este ingredientul secret în nu știu ce rețetă.Azi gătim sarmale de post. În primul rând pentru că așa se cade. În al doilea pentru că sigur sunt multe bucătărese iscusite care au nevoie de o avampremieră la sarmalele cu carne, așa, ca o repetiție generală. Varza, mai ales, e musai să fie testată înainte. Cât e de sărată, de acră, cum fierbe, cum se înfășoară, știți voi mai bine. Trebuie să știți ca rețeta de mai jos este cu ciuperci, dar tare ne mânâncă degetele și nerăbdarea să vă povestim și de cele cu porumb. Nu știe multă lume, dar prin Ardeal există această variantă ab-so-lut delicioasă. Pe scurt și cu promisiunea că vom reveni cândva pe acest subiect vă dăm doar acest indiciu: boabele de porumb sparte, concasate 🙂 nu măcinate țin locul orezului cu deosebit talent. Și acum la treabă.
Prep Time 5 hrs
Cook Time 2 hrs
Total Time 7 hrs
Course cină, prânz
Cuisine românească
Servings 50 bucăți
Equipment
- ceaun de fontă
- oală de lut
- cratiță
- tigaie antiaderentă
Ingredients
- 1 buc. varză mare murată
- 500 g ciuperci din conservă sau proaspete
- 200 g orez cu bob rotund
- 150 g pastă de tomate
- 1 buc rădăcină țelină
- 1 buc rădăcină păstârnac
- 2 buc morcovi
- 2 buc ceapă mare
- 1 plic mărar uscat
- 1 plic cimbru uscat
- 1 plic boia afumată
- 1 plic piper mozaic (alb, roșu, negru, verde)
- 1 plic condiment pentru sarmale CIO
- 2 buc foi de dafin
- sare
- piper negru boabe
- 100 ml ulei de floarea soarelui
Instructions
Compoziția
- Ceapa se toacă mărunt, se dau pe răzătoarea mare rădăcinoasele (morcovul, țelina și păstârnacul), ciupercile spălate se toacă și ele cubulețe un pic mai măricele.
- Se încinge uleiul într-o tigaie mai mare și se pune ceapa cu un praf de sare. Când devine transparentă se adaugă morcovii. În 2-3 minute când culoarea morcovilor a devenit irezistibil de frumoasă, adăugati țelina și păstârnacul.
- Adăugați și ciupercile întețind focul pentru a le convinge să-și lase din apă. Pentru un adevărat spectacol culinar cele mai bune ciuperci sunt cele de pădure care au o aromă mult mai intensă.
- Amestecați energic și așteptați un pic până să adăugați orezul. Momentul ideal este când puteți distinge în aer toate aromele ce acum dansează în uleiul fierbinte.
- După ce ați adăugat orezul mai aveți de așteptat (amestecând ușor) circa 2-3 minute până la momentul culminant al desăvârșirii compozitiei: un vîrf de cuțit generos de boia afumată și piper din cât puteți îndura (acesta este secretul). Opriți focul și continuați să omogenizați compoziția încă cel puțin două minute, după care presărați deasupra plicul de mărar.
Foile de varză
- Foile de varză desprinse, separate deja din ˝buchet˝ trebuie neapărat ˝racorite˝ de sare în apă măcar cu jumătate de oră înainte de a începe portionarea.
- Indepărtați nervurile mai groase cu un cuțit. Formați dreptunghiuri mari cam cât palma. Nu aruncați nervurile mai groase, si resturile de varză. Ele vor forma ¨patul¨ de pe fundul cratiței/tuciului pe care veți așeza în curând sarmalele
- După ce compoziția s-a răcit suficient, luați o lingură întreagă din ea și rulați sarmaua în palmă. Capetele foii le introduceți înăuntru pe fiecare având grijă să nu expuneți compoziția. Repetați.
La foc și la cuptor
- Tocați resturile de varză și așezați-le pe fundul vasului. Puneți primul strat de sarmale și presărați printre ele boabe negre de piper și un praf de cimbru și boia, acoperiți-le cu un strat subțire de varză tocată apoi așezați următoul strat, din nou condimentele și din nou stratul de varză.
- Diluați doar un pic pasta de tomate cu apă sau cu zeamă de varză și adăugați 10g (2 ligurițe) din ingredientul secret: Condimentul pentru sarmale CIO (dacă aveți, dacă nu poate aflați de aici că umblă o vorbă că ar fi cel mai potrivit, cel mai pe gustul românilor).
- Completați cu apă până la nivelul sarmalelor (nu peste) și în funcție de ce vas ați ales puneți-le la fiert, dacă vasul e înalt, sau la cuptor (preîncălzit la 180de grade) daca vasul e scund. Dacă vă decideți pentru cuptor nu uitați să puneți deasupra o folie de aluminiu alimentar pe care o înțepați usor din loc în loc șă nu iasă scandal, iar dacă le fierbeți, puneți un capac la jumătate, nu de tot (să poată bolborosi de plăcere).
Servirea
- După aproximativ 3 ore preparatul e gata, însî pentru o intrare artistică în scenă ar trebui să le mai lăsați să-și revină singure încă cel puțin 50 de minute și abia apoi le puteți servi celor pe care cu siguranță i-ați adunat prin preajmă deja cu mirosurile îmbietoare.
- Cu pâine și smântână pentru cei care cedează și renunță la post (e foarte posibil) sau cu mămăliguță și ardei iute, sărmăluțele de post le vor face cu siguranță uitate pe suratele lor ˝carnivore˝ fie și doar pentru câteva zile.
Keyword boia, boia afumată, cimbru, ciuperci, sarmale, sarmale de post