Gogonelele oltenești și boiaua

SALATA DE GOGONELE FRIPTE


Proaspat adusă din Oltenia, rețeta, nu salata. Din Oltenia satelor fierbinți, a soarelui dogoritor, a prazului și-a murăturilor prăjite. Modul de preparare este simplu și la îndemână, fix la fel cu salata de vinete și, zic oltenii, c-ar fi și mai gustoasă. Se zice c-ar fi oltenii încrezuți și plini de mândrie local patriotică, noi însă suntem de partea lor când ne gândim: la lubenița de Dăbuleni, la roșiile alea dulci și țuguiate și la cârnați oltenești.

[recipeMeta]

Echipament

  • Grătar, grill, cuptor

Ingrediente

  • 1 kg gogonele  ( roșii verzi :) - proaspete, nu murate)
  • 1 buc roșie coaptă
  • 1 buc ceapă (medie - mare)
  • 0,4 litri ulei (de preferat de măsline extravirgin)
  • 1 lingură boia dulce, iute (după gust)
  • sare (gupă gust)

Instrucțiuni

  1. Cu grătarul încins și cu gogonelele murate alături puteți să începeți gătitul. Se pot face și la grillul cuptorului, dacă e vremea mai rece pe-afară. Modelul îl știți, vărgat, ca la vinete. Gustul cel mai bun de la final, nu se discută, înclude fumul de la grătarul clasic, cu cărbuni.

  2. Gogonele trebuie să ia căldură pe toate părțile, să se înmoaie, altfel nu-i chip sa le dați jos pielița fină. Când le scoateți de la dogoare, pune-ți-le într-un castron și da-ți-le un praf de sare. Așa se decojesc mult mai ușor. După ce s-au răcit și despielițat, se scot cotoarele și se toacă mărunt cu un cuțit. Sau dacă vă plac piuree-urile, le puteți mărunți și în blender.

  3. Adăugați boiaua dulce/iute și o încorporați uniform în compozișie. Tocați ceapa pe care o adăugați imediat, să nu oxideze, apoi exact ca la salata de vinete, turnați uleiul în fir subțire și amestecați fără grabă, până se satură gogonelele de soare lichid. Sare după gust. pâine proaspată, dupa pofta. Să vă fie de bine!

CUVINTE CHEIE boia, boia iute, gogonele, paprica, salata de gogonele
We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.