Sos Yukatan – Ceapă roșie murată în sos de citrice
Ceapa roșie murată în sucuri de citrice este o tradiție de milenii a zonei Yukatan. Adică din Mexic, fix din zona unde se văd și astăzi vestitele piramide Mayașe. Probabil v-ați lămurit până acum că în colecția noastră de sosuri am făcut o selecție de rețete mai rar întâlnite pe la noi. Scopul final, așa cum am mai spus-o, este legat în primul rând de gusturi și arome dar, la fel de important, este scopul de a transforma o masă (grătarul) în prilej de povestiri și experiențe noi.În beneficiul bucătarului, evident. Pentru că el/ea trebuie să fie vedeta oricărei întâlniri gastronomice. Apoi mâncarea și abia pe urmă oaspeții cei guralivi. Revenind cu povestea la rețeta noastră ținem să precizăm preparatele cu care ceapa roșie murată face cel mai bine pereche: carnurile marinate și coapte apoi la cuptor, cărnurile afumate și în general tot ce se poate numi carne grasă sau grea. Asta nu înseamnă că nu este minunată în sandwich-uri spre evemplu sau și mai simplu, cu cartofi prăjiți. De mâncărurile mexicane ca tacos, fajitas, quesadilla înțelegeți, nu încape nicio discuție. Dacă n-o știați și v-am făcut curioși/curioase, și o preparați curând să închinați si pentru noi un pahar de bere. Sau de tequilla. Și să ne fie cu noroc.
Prep Time 10 mins
2 hrs
Total Time 2 hrs 10 mins
Course garnitură, Salată, Sos
Cuisine Americană, Mexicană
Servings 400 grame
Equipment
- cratiță mică
- Borcan de murături
Ingredients
- 2 buc ceapă roșie medii
- 20 boabe de piper negru
- 20 boabe ienibahar
- 4 foi de dafin
- 100 ml zeamă de grapefrut
- 100 ml zeamă de portocale roșii de preferință
- 150 ml zeamă de limetă (lămâie verde)
- sare grunjoasă
Instructions
- Curățați ceapa și tăiați-o rondele (sau cuburi mai mari).
- Într-o cratiță mai mică acoperiți-o cu apă, adăugați, boabele de piper, boabele de ienibahar și foile de dafin și fierbeți-le pînă la primul clocot.
- Luați-o de pe foc, scurgeți apa bine și puneți ceapa alături de condimente într-un borcan ca pentru murături.
- Adăugați zeama de la toate citricele până se acoperă. Dacă nu-i suficientă mai adăugați zeamă de limetă până sus. Amestecați bine pentru omogenizare, cu grijă pentru forma rondeleor.
- Potriviți compoziția de sare (aproximativ o lingură de sare grunjoasă ar trebui să fie suficient) și lăsați-o la racit. Închideți borcanul cu un capac și dați-o la frigider aproximativ 2 ore. După două ore ar trebui să observați că toată compoziția a devenit roșie.
- Se servește ca garnitură, salată sau sos.
- ATENȚIE: Nu consumați piperul, dafinul sau ienibaharul.
Keyword ceapă murată, ceapă roșie, garnitură, grătar, sos carne grătar, sos yukatan