Pe-un picior de plai, o mămăligă din rai…

Balmoș ciobănesc.

Un altfel de mămăligă pe care o găsești în varianta ei originală doar dacă ai noroc să întâlnești în drumețiile tale montane, o stână adevărată plasată strategic, cum altfel, fix pe-o gură de rai.
Taina gustului său dumnezeiesc stă în faptul că ciobanii fierb mălaiul, (făina de porumb, zic ei) în jintuială, nu în apă. Jintuiala este zerul gras al laptelui care se obține după ce s-a ˝ales˝ cașul din lapte. Apoi ar mai fi taina focului de lemne de sub ceaun. Nu aragaz, nu reșou, nu civilizație. Meșteșugul ăsta al întreținerii focului iute și amestecatul în ceaun fără să te pripească nici-un pic pe la mâini este un spectacol pe care nu ar trebui să-l ratați.
Zici că au domesticit și focul nu doar mioarele, acești oameni ai muntelui, meșteri mari ai mâncărurilor simple, care nouă, cei zămisliți odată cu progresul tehnologic ni se par aproape inițiatice. Parcă asiști la naștetea lumii.
Mâncăm întâi cu ochii, așa zicea un superman al bucătarilor. Și parcă i-am da crezare, dacă nu am fi siguri că odată ajunși la stână am simțit că mâncăm prima dată cu inima.
Prep Time 1 hr
Cook Time 1 hr
Total Time 2 hrs
Course cină, mic dejun, prânz
Cuisine românească
Servings 4 porții

Equipment

 • ceaun de mămăligă

Ingredients
  

 • 1 l jintuială zer stors din cașul de oaie
 • 400 grame mălai făină de porumb
 • 400 grame caș de oaie proaspăt
 • 100 grame unt
 • 200 ml smântână

Instructions
 

 • Puneți jintuiala la fiert în ceaunul de fontă (dacă aveți) sau într-o cratiță mai mare și o tineți la foc mare până începe a vorbi (a bolborosi, a fierbe). Dați-i un sfert din cantitatea de unt, că-l cere.
 • Știm, toată lumea renunță când aude de jintuială, că nu-i așa ușor de găsit. Vestea bună e că o puteți înlocui cu smântână. Din cea mai grasă e cel mai bine (dacă găsiți). Adăugați-i apă curată și o lingură de sare grunjoasă, omogenizați la cald și sunteți gata.
 • DUpă ce a început a fierbe, reduceți Imediat iuțeala focului și începeți să adăugați mălaiul treptat, nu tot odată. Nu o lungiți prea mult cu presăratul, într-un minut ar trebui să fiți gata. Amestecați cu făcălețul dacă observați că s-au făcut cocoloașe. Măsurați din ochi cantitatea de mălai și aveți grijă să arate ca o mămăligă mai subțire, mult mai fluidă decât o știți când stă întinsă pe mesele sau tocătoarele de lemn.
 • Adăugați cașul tăiat cubulețe mici, restul de unt (treptat), și amestecați încontinuu și cu putere în ceaun. Grija este să nu ni se lipească (prea tare) brânzeturile de pereții ceaunului.
  În maxim 10-15 minute ar trebui să obțineți o consistență mai solidă și sunteți gata de servire. Așezați-i pe creștet o lingură de smântână groasă, alături o pastramă de oaie sau o frigare de orice fel și bucurați-vă de un festin cu iz preistoric. Cu câteva căni de vin roșu alături parcă și vezi focurile în jurul cărora se povestește de mii de ani legenda cu trei ciobănei…
Keyword balmoș, balmos ciobanesc, bulz, mamaliga

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salvează-mi numele, adresa de e-mail și site-ul web în acest browser pentru data viitoare când comentez.
Recipe Rating
X