Musacaua noastră balcanică

Musacaua din Balcani

După toate sărbătorile astea de iarnă, unde carnea de porc s-a exprimat în fel și chip, poate doriți să schimbați un pic registrul. Să ieșiți din bucla asta a gătelilor sărbătorești. Ce mai gătim, ce mai mâncăm… asta se aude prin toate bucătăriile, de parcă s-au terminat toate răsfățurile la Sf. Ion.
De ieșit în oraș la un restaurant nu poate fi vorba în vremurile astea. Și chiar de-ar fi, vă garantăm că șansele să găsiți o musaca decentă (măcar) sunt aproape nule. Bucătarii profesioniști nu prea se dau în vânt s-o pună în meniurile lor din motive care ne scapă.
Preparatul acesta, gătit cu grijă poate fi, după părerea noastră, un succes formidabil pentru tot publicul cu rădăcini culinare oriunde în balcani. Adică Grecia, Bulgaria, Serbia, Albania și România. La care putem adăuga liniștiți pe cei cu preferințe italienești ( Lasagna, de exemplu, seamănă izbitor cu musacaua, nu-i așa?) sau pe cei obișnuiți cu mâncărurile ungurești printre care s-au strecurat (har, Domnului) și rețete cu iz oriental.
Vorba lungă ne face foame mare și poftă de gătit, așa că să ne punem pe treabă cu rețeta.
Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr 40 mins
Total Time 2 hrs
Course cină, fel principal
Cuisine greceasca, românească, tradițională
Servings 4 porții

Ingredients
  

  • 400 g carne de vită tocată
  • 600 g cartofi
  • 100 g ceapă tocată mărunt
  • 50 g morcovi
  • 3 buc ouă
  • 100 g făină
  • 100 ml lapte
  • 100 g cașcaval
  • 50 b bulion
  • 50 g pesmet
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 legătură pătrunjel
  • 30 g sare
  • 10 g piper negru
  • 10 g boia dulce
  • 5 g boia iute
  • 5 g cimbru

Instructions
 

Preparare

  • Curățați cartofii și tăiați-i rondele, tocați ceapa și pătrunjelul mărunt.
  • Morcovul și cașcavalul se dau pe răzătoarea mare.
  • Cartofii se înăbușă la cuptor cu 50ml de ulei și puțină apă.
  • În restul de ulei se căliți ceapa. Adăugați carnea tocată și continuați călirea până se înmoaie carnea.
  • Compoziția se lasă la răcit, apoi se amestecă cu cu 2 ouă, morcovii, jumătate din pătrunjel, cimbrul, boiaua iute, jumătate din boiaua dulce, sare și piper după gust.

Montaj și coacere

  • Într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu pesmet se pune un strat de cartofi, apoi compoziția cu carne, apoi un alt strat de rondele de cartofi acoperitor.
  • Se introduce tava în cuptor la 180˚C și se coace circa 30 de minute.
  • Pe musacauu caldă se pune apoi compoziția formată din ou, făină, lapte, bulion, restul de pătrunjel, de boia și de piper.
  • Se pune și cascavalul ras, ultimul, și se lasă la cuptor pentru gratinare încă 15 minute.

Notes

Carnea tocată trebuie să fie rece când o amestecați cu ouăle, alfel nu se leagă.
Puteți folosi în loc de cartofi, felii de vinete sau de dovlecei, care, evident, vor sta mai puțin la înăbușit.
Carnea de vită poate fi înlocuită foarte bine și cu carne de oaie sau capră. Dacă doriți să încercați și carnea de pasăre vă recomandăm carnea mai roșie de rață (pulpe) sau gâscă.
 
 
Keyword carne de vită, carne tocată, dovlecei, moussaka, musaca, vinete