Mirodenii

Sos Catalan

Romesco, sosul catalan al tuturor peștilor și vietăților marine.

Catalonia. Adică Barcelona și împrejurimile. Istorie savuroasă și bogăție gastronomică. Prima poartă de intrare a aurului și condimentelor aduse de Columb din lumea nouă. Pentru azi avem roșii coapte la cuptor, ardei gras uscat și apoi rehidratat. Să sparie gândul, vorba povestitorului național, la cum arăta lumea fără roșii, ardei și cartofi.

Vezi reteta »
Sos Remoulade

Sosul remoulade. Varianta americană.

În general, sosurile care conțin maioneză intră la categoria sosuri remoulad. La origine franțuzesc, acest sos ajuns pe meleagurile lumii noi, America, s-a transformat miraculos dintr-un sos deosebit de fin într-unul…

Vezi reteta »
Sos Chimichurri

Chimichurri, sosul. Rețeta argentiniană a succesului la grătar.

După cine plânge Argentina? Sigur nu după cele mai gustoase fripturi de carne de vită. Pentru că la capitolul acesta se pare că sunt și vor rămâne campioni mondiali încă multă vreme de-acum încolo. Au tradiții pe care le țin cu sfințenie atât în creșterea și sacrificarea animalelor, dar, mai ales, în modul de preparare a prețioasei cărni.

Vezi reteta »
Frigarui

Frigărui de oaie. Metoda maură.

Frigărui de oaie, berbecuț sau capră în stil maur. De la conaționalii noști stabiliți în Spania. Și care se ocupă cu gătitul, desigur. Toată peninsula Iberică a moștenit de la mauri un adevărat cult pentru condimente și condimentare. Și bine a făcut că altfel nu știm…

Vezi reteta »
Piftie, racituri

Răcituri, piftii, cotoroange – Zamă închegată de Sfântul Ion

Cu roșii și busuioc faci mâncare ca italienii, cu tarhon gătești ca francezii, cu smântână iese mâncarea ca la ruși, cu măsline și lămâie ca grecii, cu usturoi iese mai bună. Cam despre asta este vorba când vine vorba despre deciziile pe care le iei în bucătărie, mai ales când faci ca noi Piftia tradițională de Bobotează.

Vezi reteta »
Scortisoara si anason stelat

Vinul Fiert, taina din Ajun

E Ajunul Crăciunului și, bineînțeles, toată lumea fierbe. De treburi. Că mai e doar o zi până se adună neamurile la masă, cu cățel, dar fără purcel. Că l-am gătit de i-au mers fulgii, chit că nu-i are de loc. Nu mai e loc, e clar, de sfaturi culinare, drept pentru care am pregătit pentru astăzi o super-rețetă de vin fiert. Cu portocale deshidratate, cardamon, cuișoare și alte condimente, o nebunie, cum veți vedea mai jos.

Vezi reteta »