La început a fost piperul…

India - leagănul gastronomiei orientale

De fapt, ca să fim ultra-corecți, la început a fost sarea. Cea fără de care nu se poate trăi. Cea care la un moment dat era monedă. Cu care se plăteau salarii. De aceea se numesc și azi așa plățile regulate, salariile, de la sare. Dar pentru că e așa de importantă o vom lăsa pentru mai târziu, când ne vom ocupa de dumneaei pe îndelete. În scrierile vechi despre condimente, primul care apare este PIPERUL.

Nu apare ca părinte fondator al familiei condimentelor, nu, ci ca martor. El este primul menționat într-o scriere antică (cca. 400 î.Hr.) ce pare a fi prima referință pur culinară, un fel de carte de bucate a vremurilor respective. Folosința lui este însă mult mai veche. A fost găsit, de exemplu, de arheologi în Thailanda, în niște vase ce datează de acum 9000 de ani.

Azi este atât de ușor de procurat, atât de prezent peste tot, atât de folosit în sute de rețete, încât nimeni nu-și mai bate capul să-i știe frumoasa poveste. De exemplu, putem pune prinsoare cu oricine că 90% din cei cărora piperul li se pare indispensabil în bucătărie, nu au văzut niciodată cum arată planta, arborele, care îl produce. În fapt este un fel de viță, o plantă agățătoare asemănătoare cu iedera, așa cum puteți vedea mai jos.

Piperul este una dintre cele mai interesante categorii de condimente, pentru că de fapt sub această denumire generică se ascund mai multe soiuri ale aceleiași specii care au în comun mai multe aspecte, ca forma, mărimea și gustul înțepător. Diferențele dintre ele, însă, dau adevărata picanterie a subiectului. De aceea vi le vom prezenta pe rând, în articole succesive, acordându-le importanța pe care o merită cu adevărat. Primul va fi Piper Nigrum  sau ˝ aurul negru˝  al Indiei, cea care poate fi numită fără teama de a greși vreun pic, leagănul gastronomiei orientale.

Continuarea aici.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salvează-mi numele, adresa de e-mail și site-ul web în acest browser pentru data viitoare când comentez.

X