Iordănitul Femeilor – ziua 12

Ziua Femeilor. Exclusiv a lor.

Deci azi este Ziua Femeilor, dar pe rit vechi. Da, da, odată cu Sfântul Ion. Concomitent. Dar un pic mai pe seară. Așa era odată obiceiul. Nu știm sigur dacă în toată ortodoxia (sârbi, greci, ruși și bulgari) se serbează la fel,  dar la noi, la români, din moși strămoși femeile aveau această zi doar a lor. Exclusiv. E drept că începea mai pe înserat, când se treminau toate treburile cele sfinte, ale Botezătorului. Dar sigur, sigur era petrecere mare, în toată regula. Cu mâncăruri bune, dar băutură multă, mai ales.

 

Din ce știm noi, restul lumii civilizate (chipurile), nu s-a învrednicit să cinstească femeile cu o zi doar a lor decât foarte de curând (nici 100 de ani de-atunci). Și asta s-a întâmplat cu chiu și cu vai, cu proteste, cu marșuri ale femeilor prin piețe și cu jalba-n proțap pe la mai marii lumii. Nu mai insistăm cu aroma socialistă și egalitaristă a zilei de 8 Martie, dragii și dragile noastre, că n-are sens. Le sărbătorim bucuroși ori de câte ori avem ocazia, mai ales că, peste doar o lună și-un pic, vom avea primăvara în piepturi și toate florile ei la îndemână.

 

Din moși-strămoși

Iordănitul Femeilor, doamnelor, vă spunem noi, se ținea de când era lumea lume și pământul sub picioare. Se pare că tradiția coboară în timp până la strămoșii traci (bunicii dacilor, doar vecini cu romanii, pe atunci, neamestecați încă). Pe vremea când timpul era măsurat doar după Soare și Lună. Iar ritualul celebra tot ultima zi a sărbătorilor de iarnă, care țineau tot 12 zile. Sărbătorile începeau la solstițiul de iarnă (cea mai lungă noapte), când Ziua (adică lumina, Soarele) prindea putere și începea să crească, biruind astfel întunericul, Noaptea adică.

Întunericul era, ca și astăzi, înzestrat cu spiritele rele, cu demoni și dihănii malefice și cu toate fricile oamenilor. Sărbătorile aveau misiune clară de purificare, de curățare și alungare a tuturor relelor. Și cu ce să curățăm tot ce curățăm noi, oamenii, dacă nu cu apă curată și cum să însemnăm noi curățenia făcută dacă nu cu miresme proaspete de flori, cum ar fi, de exemplu, busuiocul, al cărui miros rezistă și după ce s-a uscat ? Sună familiar, nu-i așa ?

Sărbătorile astea de 12 zile la rând erau, evident, mai mult în grija femeilor, care, probabil ca și acum, aveau pe inventar tot ce mișcă pe lângă casa omului. Copii, animale, unelte, grădini. Și mai mult ca sigur tot ele găteau. Că sunt mai pricepute, mai deștepte și mult, mult mai atente la detalii. Și după toată tevatura asta nu credeți că e absolut firesc ca măcar în ultima zi, ultima seară mai exact, să-și ia lumea în cap și să petreacă și ele în legea lor, fără să le mai întrebe nimeni de nimic ? Noi credem și susținem că Da!

Apa Iordanului, botezul

Și apoi, vedeți bine, a venit și ditamai Creștinismul pe aici, pe la noi și obiceiul acesta tot s-a păstrat. Cu numele cel nou cu tot. Iordanul este râul în care Sfântul Ion l-a botezat pe Mântuitor. Și uite d-aia se botează, se ¨Iordănesc¨ și femeile noastre, în felul lor. De precizat că ziua este doar a celor măritate, cele care au șefia unei gospodării, ca să fim exacți. Ele se strâng la casa unei surate, cu mâncare și băutură (mai ales) și petrec doar ele, fără bărbați sau plozi prin preajmă. Își împărtășesc ofurile și bucuriile și fac doar ce vor ele. Că destul au mulțumit tot anul pe toată lumea.

Acum e și rândul lor. Este clar. Și, logic și de bun simț, e și mai clar că a venit acum și rândul nostru. Să le mulțumim lor, din toată inima și din toate puterile. Pentru tot ce fac în fiecare zi, pentru grijă, pentru bucatele pe care ni le pun pe masă. Și, în primul rând, pentru toate vorbele pe care le vorbim cu gura noastră, de când ne știm. Adică pentru singura limbă, prima, pe care doar ele s-au învrednicit a ne-o așeze în minte și în suflet. Limba aia, care nu se știe denumi altfel decât maternă.

Așadar primiți dragi femei, și de la noi cel mai sincer și călduros la mulți, mulți ani! Să ne trăiți 100 de ani, că tare ne mai trebuiți !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salvează-mi numele, adresa de e-mail și site-ul web în acest browser pentru data viitoare când comentez.

X