Iahnie de fasole cu ciolan afumat

Iahnie cazonă de fasole cu ciolan afumat militărește

De ziua națională, de 1 Decembrie, se gătește ciolan cu iahnie de fasole. Cică ar fi o tradiție veche, dar noi știm sigur că n-are mai mult de 100 de ani, deci gastronomic vorbind, este un preparat aflat în copilăria mică, ce n-a trecut testul timpului. Nu-i vorbă că nu ne-ar plăcea foarte mult. Dar de la această plăcere simplă până la preparat național credem că e cale lungă.
Prep Time 1 d
Cook Time 4 hrs
Course cină, prânz
Cuisine germană, românească

Ingredients
  

  • 500 grame fasole albă uscată
  • 1,5 kg ciolan de porc afumat, cu os
  • 2 buc morcovi
  • 3 buc cepe mari albe15
  • 150 ml bulion sau pastă de roșii mai groasă
  • 3 buc foi de dafin întregi
  • 1 lingură boia dulce
  • 1 linguriță boia iute
  • 10 grame cimbru
  • 10 grame piper
  • 1 lingură sare
  • 150 ml ulei de floarea soarelui

Instructions
 

  • Puneti fasolea la înmuiat în apă de cu seară sau cu măcar câteva ore în avans. Când începeți treaba, schimbați apa și puneți fasolea la fiert. La 10 minute după ce a dat în clocot, schimbați din nou apa cu una fierbinte, apoi repetați operațiunea de încă două ori.
  • Odată cu a treia apă, scăldați și ciolanul împreună cu frunzele de dafin, cimbrul și puțin piper și asigurați-vă că toate ingredientele sunt acoperite. Decojiți o ceapă și faceți-i loc între protagoniștii mâncării, să-și împrumute aroma așa întreagă cum e. O scoateți la final, când e fiartă și și-a “scurs” toate tainele aromatice.
    Uitați oala pe foc vreo oră și jumatate – două, cât va vrea ciolanul să stea până să se desprindă de bunavoie de pe os și fasolea să se înmoaie de atâta căldură.
  • Între timp, mărunțiți două cepe în viteză ca să nu vă apuce plânsul în această zi mare, apoi faceți la fel și cu morcovii cei tineri. Încingeți uleiul de floarea-soarelui într-o tigaie mare și căliti un pic legumele. Optional: dacă aveți la îndemână un ardei kapia mare și cărnos și vreo două-trei roșii plinuțe tocați-le mai măricel și aduceți-le și pe ela în hora din tigaie.
  • Dezlipiți ciolanul de pe os în bucăți mai măricele ca să-i dați prilejul să cedeze din afumătură. Ajutați-l un pic pudrându-l cu boiau iute. SFAT: nu puneți carnea înapoi în oală, ci aduceți-o în tigaia cu legume călite, la foc potrivit, să stea puțin ulei fierbinte, să se rumenească un pic. La final, adăugați în tigaie pasta de roșii, cimbrul, boiaua dulce. Sare și piper din belșug și mai învârtiți de două ori cu lingura de lemn.
  • Este vremea unirii celor două stații de preparare. Asigurați-vă că nu v-a rămas prea multă apă în oala în care a fiert fasolea, să nu scoateți la final vreo ciorbiță. Aduceți carnea și legumele la fiert peste fasole. Amestecați serios un timp să vă asigurați că s-au împrietenit foarte bine. Amidonul din fasole va îngroșa și îndulci compozitia și-o să înceapă rapid să arate a mancare delicioasă. Lăsați la fiert un sfert de oră. Gustati la final și potriviti de sare si piper și poate o drăgăluiți cu niște mărar sau pătrunjel proaspăt tocat. Nu uitați, să aveți la îndemână, când o serviți pofticioșilor o salată de ceapă roșie sau un borcan cu castraveți murati, sau ceva gogonele ori varză murată scoase din butoi. Asta nu neapărat pentru gust ci pentru aplauze.

Notes

Iahnie de fasole cu ciolan afumat
Keyword ciolan, fasole cu ciolan, iahnie, ziua națională