Ghebe murate

GHEBE MURATE

Toamna aduce în bucătării tot felul de picanterii. Undele se fac cu mâinile, altele pur și simplu ies de bună voie din gurile gospodinelor. Aromele pământului își cer dreptul de ședere peste iarnă în borcane de toate dimensiunile, în care care apa, oțetul și sarea așteaptă cuminți marea îmbălsămare. Alături de obișnuiții gogoșari, de zacuscă sau castraveți au apărut ca după ploaie mulțime de bunătăți: hribi și bureți domnești, ghebe, hribi, galbiori, hulubițe, zbârciogi, vinețele. Pentru azi am ales o minune de rețetă doar cu ghebe. La oțet, la murat și aromatizat.
Prep Time 40 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 1 hr
Course murături
Cuisine românească

Equipment

  • Oală 2-3 l
  • Borcane mici, 15 buc, 200ml

Ingredients
  

  • 5 kg ghebe
  • 0,5 l oțet
  • 2 linguri sare grunjoasă
  • 1 lingură piper negru boabe
  • 1 lingură muștar boabe
  • 1 lingură ienibahar boabe
  • 2 crenguțe cimbrișor
  • 4 buc foi de dafin
  • 3 căpățâni usturoi

Instructions
 

  • Ghebele nu-s ca celelalte ciuperci. Sunt un pic mai pretențioase, mai prețioase am zice. Dar nu degeaba, că-s atât de bune la final de nu s-a pomenit. Trebuie atent curățate și răsfățate bine. Migală, e drept dar și recompensa pe măsură, când vor fi gata. NU mai mult de-o lună și vă vor întoarce înzecit favorurile.
  • Cele mai bune ghebe sunt cele mijlocii, nici prea mari nici prea mici. Dacă se întâmplă totuși să aveți si din cele mai ˝bătrâne˝ le veti păstra doar pălăria. Piciorul devine mai lemnos în timp și nu-i tocmai ce vă trebuie. Se curăță cu jet de apă rece, apoi se pun în apă deja fiartă, ușor sărată, cam un sfert de ceas.
  • Între timp puneti oțetul la fiert cu jumătate de litru de apă împreună cu toate boabele de piper, muștar, ienibahar. Adăugați mai la final și foile de dafin și crenguțele de cimbru. Spălați și dichisiți borcanele aranjând cât mai artistic, ghebele. Mai ˝scăpați ˝și câte un cățel doi, trei de usturoi printre ele să arate frumos dar și pentru că vor contribui din plin la gustul final.
  • Pasul final este bineînțeles turnarea fierturii cu arome. Aici, iarăși dichis. O turnați caldă peste și la final împărțiti în mod egal în borcane boabele ce rămân în oală. Dacă ați înghesuit bine ghebele în borcane ar trebui să fie suficient litrul de zeamă aromată caldă. Dacă nu, ori mai faceți odată fiertura, ori luați din start o marjă crescând proporțional cantitățile.
  • Se sigilează borcanele cu capace etanșe cât sunt calde încă. Se consumă cu poftă multă la prima zăpadă din decembrie. E preparat de post, asta-i clar, dar e inegalabil ca garnitură lângă o friptură de porc bine dezvoltată, sau lângă o tigaie cu cârnați proaspeți.
Keyword ciuperci, ciuperci murate, ghebe, ghebe murate