Ghidul Condimentelor

Lista condimentelor, ierburilor aromate și a mirodeniilor

CONDIMENTE
sunt produsele utilizate pentru aromatizarea alimentelor care provin din rădăcina, tulpina, semințele, fructele sau florile unei plante.
Vezi categoria
IERBURI AROMATICE
sunt, de asemenea, produse folosite pentru aromatizarea mâncărurilor, dar provin din partea verde, cu frunze, a unei plante.
Vezi categoria
MIRODENII
Este o categorie creată de noi unde le putem include pe toate celelalte
Vezi categoria
Previous
Next

Ajwain

De obicei măcinate, aceste semințe au un parfum puternic cu tonuri de cimbru și chimen. Sunt folosite în bucătăriile asiatice, etiopiene, nord-indiene, iraniene, nord-indiene și pakistaneze. Se împerechează bine cu alimente cu amidon, cum ar fi pâinea necrescută, fasolea verde, rădăcinoasele și leguminoasele. Semințele Ajwain sunt excelente amestecate cu lămâie și usturoi în preparate din pește.

Allspice

Acest condiment individual este de obicei confundat ca un amestec de condimente. Are arome de cuișoare, nucșoară, scorțișoară și puțin piper, dar este de fapt un singur condiment. Este o aromă remarcabilă în condimentul jamaican Jerk și se descurcă bine când este amestecat cu alte condimente similare.

Annatto / Semințe de Achiote

Un condiment cu două nume, Achiote este numele condimentului creat din măcinarea semințelor de Annatto. Acest condiment este de obicei folosit pentru a colora mai mult decât aroma, dar poate fi gătit în ulei pentru a infuza puțină aromă. Are o aromă florală, plăcută asemănătoare cu menta și este esențial pentru prepararea sosului principal (Yucatan Recado Rojo) din specialitățile mexicane precum chorizo sau tacos și a pastei achiote.

Semințele de anason

Nu trebuie confundate cu anasonul stelat, semințele de anason sunt mici și arată similar cu semințele de mărar și fenicul. Aroma lor este dulce și de lemn dulce, în timp ce aroma lor este puțin fructată și caldă. Acestea sunt folosite în special în pizzelele italiene, în bagatelel australiene și în papanașii (picarones) peruvieni.

Anasonul stelat

Nu trebuie confundat cu semințele de anason, anasonul stelat este un condiment care are o formă similară cu o stea și are de obicei 8 vârfuri, dar poate avea mai mult sau mai puțin. În America, anasonul stelat este folosit în mod similar cuişoarelor.  Este perfect pentru utilizare atât pentru preparate dulci cât şi sărate, dar mai ales la aromatizarea băuturilor alcoolice calde de iarnă.

Arpagicul uscat

Arpagicul este cel mai mic membru al familiei cepei și, în loc să se mănânce bulbul, sunt folosite tulpinile lungi care cresc din bulb. Pot fi folosite în orice rețetă care necesită ceapă verde și funcționează bine în produsele pe bază de cremă. Unele dintre cele mai populare utilizări ale arpagicului sunt la unturi, creme de brânză și sosuri.

Pudră Arrowroot

Practic, fără aromă, pudra Arrowroot este un amidon fără gluten care poate fi folosit ca agent de îngroșare în sosuri, glazuri limpezi, sosuri și umpluturi pentru plăcinte. Poate fi înlocuit oriunde este necesară făina sau amidonul de porumb și este considerat, în unele cazuri, superior celor două menționate anterior.

Bobul Paradisului

Cunoscut și ca semințele paradisului, sau piperul african, este originar din Africa de Vest. Face parte din aceeași familie de plante cu ghimbirul. Poate fi folosit în acelasi fel ca piperul. Aroma este iute, înțepătoare, cu note fructate amare, similară aromei cardamonului sau cuișoarelor. Este extrem de popular în randul fabricanților de bere și este adesea folosit la producerea berilor din grâu, berilor Pale Ale sau berii albe belgiane.

Paprika, sau Boiaua

Paprika este o pulbere de ardei roșii iuți folosită frecvent în bucătăria sud-americană, maghiară și spaniolă, cu o popularitate mereu în creștere în multe țări din lume în ultimii 10 ani. Are nuanțe iuți, și e complexă în arome. Se poate vorbi inclusiv de o aromă de fum în cazul celei afumate și o aromă ușor dulce, pământească, în cazul celei dulci.

Busuiocul

Există mai mult de 50 de specii de busuioc, dar aproape tot busuiocul folosit în lume este o specie care provine din Egipt. Mai există specii arhicunoscute ca busuiocul cultivat în Franța sau California. Busuiocul are o aromă mai bună atunci când este uscat, spre deosebire de cel proaspăt. Busuiocul uscat are nuanțe de anason, piper și mentă și este cumva dulce, dar sărat, în același timp.

Cacao

Uneori confundată cu ciocolată caldă, pulberea de cacao este obținut din sămânța pură, neprelucrată și uscată a cacao-ului Theobrama. Poate fi găsit sub formă de solzi sau măcinat într-o pulbere. Aroma este intensă, cu un final subtil de răcire a gurii. Cacao este ingredientul care este prezentat în procente pe ambalajele de ciocolată neagră.

Pudra de Cacao, Black Onix

Pudra de cacao este versiunea procesată și mai dulce a celei obişnuite. Pudra de cacao Black Onyx are o aromă extrem de fină și conferă culoarea mai inchisă uneia dintre cele mai populare prăjituri din America, Oreo. Aroma sa dulce funcționează bine în deserturi, piureuri și chiar ca ingredient secret în fripturi.

Cardamon

Cardamonul sau Regina aromelor din India (cu Piperul pe post de rege) este folosit pentru a intensifica atât aromele dulci, cât și cele sărate. Cardamonul în sine are o aromă ușoară de lămâie, cu un gust robust, dar blând, iute și fructat. Cardamonul poate fi utilizat în toate formele sale, păstăi sau semințe care pot fi prelucrate și măcinate într-o pulbere, mai fină sau mai puțin fină, în funcție de tipul de fel de mâncare la care este folosit.

Ceapa

Ceapa este, de asemenea, cunoscută sub numele de bulb de ceapă sau ceapă comună. Când se utilizează ceapa proaspătă este considerată o legumă iar în forma sa uscată și măcinată este considerată un condiment. Ceapa este foarte populară peste tot în lume, dar cei mai mari consumatori sunt cireenii și libienii, aceștia din urmă consumând în medie 66,8 kilograme de ceapă pe cap de locuitor pe an.

Chervil sau Hasmațuchi

Chervil (hasmaţuchi) sau pătrunjelul franțuzesc este rudă apropiată a pătrunjelului obișnuit, dar are o aromă mai fină, mai puțin pronunțată și de aceea e folosit pentru aromatizarea cărnurilor slabe, pui, pește, mai ales în bucătăriile mari din Franța. Mai este folosit în celebrul amestec Fines Herbs sau în prepararea sosului béarnaise.

Semințele Chia

Semințele Chia sunt incredibil de versatile. Când sunt uscate, acestea sunt similare cu semințele de mac, dar odată ce le adăugați în apă, acestea pot crește în dimensiune de până la 12 ori dimensiunea inițială. Semințele de chia sunt sunt cunoscute ca o super-mâncare, deoarece conțin mai mult acizi grași Omega-3 decât orice altă sursă naturală în raport cu volumul lor. Aroma lor este similară nuclor și se transformă în dulce ușor atunci când sunt scufundate în lichid. Semințele de chia pot fi utilizate în ciocolată, fulgi de ovăz și gemuri. Le puteți găsi și în pâine sau în produse de patiserie.

Semințe de Chimen

Cele mai folosite pentru aromatizarea pâinii de secară, semințele de chimen au o aromă puternică precum mărarul, dar și o aromă dulce, caldă și ușor iute, care amintește de anason. Se pare că anulează efectele negative ale grăsimilor din carne, inclusiv porc, rață și gâscă. Este, de asemenea, utilizat într-o varietate de alimente, cum ar fi supă de varză, gulaș, murături, cârnați și în compoziția unor băuturi ca lichiorul german kummel.

Acidul Citric

Acidul citric este un conservant natural care arată ca sarea sau zahărul. Este prețuit pentru gustul acru. Se produce în mod natural din fermentarea zaharurilor din fructele de tip citric și este folosit pentru aromatizarea băuturilor și pentru a înlocui sarea în unele amestecuri de condimente fără sare.

Chimenul

Chimenul este de mult timp un ingredient esențial în bucătăriile din întreaga lume. Chimenul are o aromă foarte distinctă de pământ, uşor picantă, caldă şi cu note de lămâie. Face parte din multe amestecuri de condimente și este utilizat în diverse feluri de mâncare: fasole, cuscus, curry, orez și legume.

Nigella Sativa - Chimenul negru

Negrilică sau chimenul negru este popular în Orientul Mijlociu și în bucătăria indiană. Dar este originar din Europa răsăriteană și/sau Turcia. Seminţele, după ce sunt prăjite, sunt de obicei adăugate în mâncărurile vegetariene. Semințele sunt un pic crăpate ceea ce le face să fie un topping frumos pentru pâinile plate și chifle. Semințele de nigella funcționează bine cu alte condimente de pământ, cum ar fi chimenul, semințele de fenicul și curcuma.

Cimbrul

Cimbrul, subiectul multor gospodine cănd vine vorba de condimente. Este popular într-o mulțime de bucătării europene pentru aroma sa puternică, proaspătă. Se folosește pentru a da aromă sosurilor, oțeturilor, supelor și tocănitelor.

Pudra de Ciuperci

Pudra de ciuperci este fabricată mai ales din specia cu nume italian Porcini. Ciuercile sunt deshidratate și apoi măcinate. Pudra are o aromă mult mai intensă și concentrată în comparație cu ciupercile proaspete. Pudra Porcini poate fi utilizată pentru a adăuga profunzime și gust umami unui fel de mâncare cu o distribuție uniformă a aromei și fără a avea și textura ciupercilor întregi.

Coriandru

Planta care produce semințele de coriandru este una dintre cele trei plante care produc atât o plantă aromatică, cât și un condiment. Frunzele produse de această plantă mai poartă numele de Cilantro. Coriandrul este popular în mâncărurile indiene și mexicane și oferă o notă caldă felurilor de mâncare, împreună cu sub-tonuri de citrice. Este un ingredient popular printre producătorii de bere.

Frunzele de Coriandru

Pentru cei mai mulți oameni coriandrul ca planta pe care fie o iubesc fie o urăsc, unii spunând că are o aromă delicioasă, ceilalți că are gust de săpun. Coriandrul, Cilantro, în spaniolă este un ingredient cheie în mâncărurile autentice mexicane, caraibiene și asiatice. În celelalte bucătării coriandrul este utilizat în fasole, salsa, supe și sosuri.

Cuișoare

Cuișoarele sunt probabil singurul condiment care poate fi folosit atât prin înfigerea sa în mâncarea pe care o gătești sau pur şi simplu lăsându-l să stea alături. Acest mod popular de aromatizare a unei fripturi de porc sau șuncă este cu adevărat unic și oferă, de asemenea, un aspect estetic. Pot fi folosite și la prepararea băuturilor, cum ar fi cidrul, dar trebuie îndepărtate înainte de servire. Cuișoarele măcinate sunt folosite în amestecuri de condimente, cum ar fi condimentele pentru plăcinta de dovleac, amestecul chinezesc 5 Spices și Garam Masala.

Curcuma sau Turmericul

Devenit celebru datorită culorii sale galben-aurii, are gustul asemănătir cu al muștarului. Este ingredientul cheie pentru curry-ul indian. Se folosește și la prăjituri mai ales pentru culoarea sa puternică. Hainele preoților Budiști, zidurile templului din Jejuri și foarte multe leacuri din Ayurveda au în comun culoarea curcumei.

Frunze de Curry

Frunzele de curry sunt o parte esențială a bucătăriilor din sudul Indiei și Sri Lanka. Sunt folosite în mod similar cu frunzele de dafin, dar spre deosebire de frunzele de dafin, nu trebuie îndepărtate înainte de servire, deoarece sunt mult mai moi. Frunzele de curry sunt folosite în mâncăruri de curry, pește, miel, linte și legume.

Frunze sau foi de Dafin

Foile de dafin sunt frunzele întregi uscate ale unui copac din familia laurului. Frunzele de dafin au o aromă mult mai plăcută atunci când sunt uscate, cu un conținut mai mare de ulei volatil. Frunzele de dafin sunt folosite în supe și tocănițe și se îndepărtează înainte de servire. Frunzele de dafin măcinate se adaugă amestecurilor de condimente și felurilor de mâncare pentru a da o aromă de pământ cu subtonuri de nucșoară și cuișoare.

Fenicul

Sămânța de fenicul, numită și „planta de pește” în Italia și Franța, este de două tipuri, dulce și amară. Feniculul amar este tipul la care se face referire în mod obișnuit atunci când cuvântul „fenicul” este utilizat în Statele Unite. Cel dulce are o aromă caldă, de lemn dulce, cu tonuri de camfor. Se folosește în preparatele din sfeclă, linte, cartofi și carne și adaugă o aromă unică verzei murate.

Ghimbirul

Ce folosim noi de la ghimbir este rizomul, o tulpină orizontală dezvoltată in subsol de planta cu același nume. Aroma este acerbă și piperată, cu nuanțe de lămâie. Ghimbirul poate fi folosit proaspăt, iar sucul său este promovat ca un superaliment, fiind prezent în băuturile probiotice din întreaga lume. Ghimbirul este, de asemenea, extrem de popular în deserturi, cum ar fi turta dulce și plăcinta cu dovleac.

Pudră din rădăcină de Galangal

Pudra din rădăcină de Galangal este un ingredient de prim rang în bucătăria din Asia de Sud-Est. Galangal este înrudit cu ghimbirul, doar că diferă la gust având o aromă mai placută, de pin și mentol. Pulberea este extrem de populară în Asia şi pentru proprietățile sale medicinale. Galangalul se potriveşte bine cu carnea de vită, dar se “simte” la fel de bine în supe, tocănițe și curry.

Pulberea de Hrean

Pulberea de hrean este un supliment excelent pentru sosurile pe bază de ou sau smântână pentru un rezultat final vioi și puternic. Pulberea de hrean este un ingredient esențial în sosul de cocktail și adaugă o savoare binevenită preparatelor din carne pe timp de iarnă, în special fripturii de vită sau coastelor.

Boabele de Ienupăr

Boabele de ienupăr provin dintr-un arbust veșnic verde care crește în toată emisfera nordică. În Europa, fructele de ienupăr sunt utilizate în marinade pentru carnea de vită sau cerb. Fructele de ienupăr sunt, de asemenea, importante pentru aromatizarea verzei murate. Înțările anglo-saxone aceste fructe de pădure sunt folosite mai ales ca aromă pentru gin.

Lavanda

De asemenea, cunoscută sub numele de lavandă culinară, lavanda are o aromă florală intensă, cu un iz de amărăciune care poate cuprinde rapid mâncărurile. Aroma lavandei este picantă și ușor florală, cu subtonuri de mentă și lămâie. Lavanda este delicioasă atunci când este utilizată în deserturi, dar poate fi folosită și în mâncăruri sărate precum cele de pui, miel și iepure.

Lemongrass

Lemongrass-ul este parte din categoria ierburilor aromatice și este populară în bucătăria thailandeză și din sud-estul Asiei. Cel mai bine este atunci când este folosit în stare proaspătă, dar dacă este folosit uscat, acesta trebuie înmuiat înainte de utilizare atunci când preparatul nu are o componentă lichidă mare. Lemongrass-ul oferă o aromă ușoară de citrice și florală alimentelor și poate fi folosit chiar și pentru prepararea ceaiului.

Mace

Mace este învelișul nucşoarei care este îndepărtat din exteriorul nucșoarelor în benzi cunoscute sub numele de lame și poate fi măcinat după uscare pentru o utilizare culinară ușoară. Aroma este caldă, cu note lămâie. Este adesea descris ca fiind similar cu, dar mult mai delicat decât nucșoara. Este folosit la preparate coapte de carne sau pește și la unele murături.

Macul

Semințele de mac nu sunt negre cum s-ar crede, ele sunt semințe „albastre” și sunt extrem de mici. Este nevoie de 900.000 din aceste semințe pentru a alcătui un kilogram. Semințele de mac sunt populare în sosurile de salate, felurile de mâncare cu legume, brioşe și chifle. Adăugând aceste seminţe mâncarea este mai crocantă și capată o aromă de nuci.

Malheb-ul

Mahleb este pudra obţinută din sâmburii unei specii de cireş – ai cireșului Sf. Lucia, mai exact. Are o aromă delicată de migdale cu note de cireșe și trandafiri și seamănă la gust cu marțipanul. Funcționează deosebit de bine în combinație cu caisele, apă de trandafiri, fisticul sau curmalele. Malhebul este foarte popular în Grecia și Turcia ca ingredient în produsele de patiserie.

Măghiranul

Măghiranul are un profil aromat de mentă, ascuțit și amar și este popular în bucătăria europeană. Poate fi folosit în aproape orice fel de mâncare în care ați include busuioc, oregano sau cimbru și este o plantă extrem de versatilă. În Europa și Statele Unite, măghiranul este folosit în sosuri de salată, supe, brânzeturi și la carnea de pasare.

Mărarul

Mărarul este cel mai recunoscut pentru aroma specifică pe care o dă murăturilor. Pe lângă murături, mărarul este folosit pentru a conferi preparatelor o aromă clară și recognoscibilă. În Europa, mărarul are o gamă mult mai largă de utilizări. Este considerată o plantă cheie în feluri de mâncare precum salate, sosuri, tartine, supe și pește. Din punct de vedere vizual, este cumva similar cu rozmarinul, dar are o culoare verde mai vibrantă.

Semințe de Mărar

Mărarul este planta care produce atât frunze aromatice cât şi seminţe. În Statele Unite, mărarul este probabil cel mai asociat cu aroma murăturilor. În bucătăriile germană, rusă și scandinavă este un condiment popular folosit la gătit varză, ceapă, cartofi și dovleac. Aroma este curată și înțepătoare, cu nuanțe de anason.

Menta

Menta verde este cea mai solicitată dintre cele două feluri de mentă. Menta verde are o aromă răcoritoare și moale, care este populară în bucătăriile grecești, din Orientul Mijlociu și din Turcia. Pe de altă parte, menta are o aromă mai intensă când e uscată și oferă acea senzație de „rece” pe limba ta. Este foarte populară în prăjituri, sosuri de ciocolată și lichioruri.

Muștarul

Boabele de muștar vin într-o varietate de culori, inclusiv galben (numit și alb), maro și negru. Cu cât boabele de muștar sunt mai închise la culoare, cu atât este mai intensă aroma atunci când sunt măcinate. Muștarul măcinat este folosit pentru a prepara sosuri de muștar și boabele întregi de muștar sunt utilizate pentru reţetele de murături.

Nucșoara

Nucșoara este sămânța unui fruct comestibil galben maroniu care crește într-un copac veșnic verde. Când sunt culese, semințele de nucșoară sunt acoperite de un înveliş care este răzuit și vândut separat ca un alt condiment (Mace). Nucșoara este utilizată foarte bine în feluri de mâncare consistente, adaugând savoare rețetelor din carne de miel sau oaie, sosurilor de roșii și tocăniţelor de legume. Nucșoara este folosită frecvent în băuturile servite în sezonul rece.

Oregano

Oregano este de cele mai multe ori asociat cu Italia și cu pizza, dar există două tipuri de oregano, mediteranean și mexican. Oregano mediteranean este tipul folosit în preparatele italiene americanizate, iar oregano-ul mexican seamănă mai degrabă cu măghiranul și are subtonuri citrice.

Pulberea de Oțet de mere

Pudra noastră de oțet de mere este fabricată din oțet de mere deshidratat. Acidul malic sub formă de pulbere poate fi folosit pentru aromatizarea sosurilor atunci când oțetul lichid de mere nu este disponibil sau este mai puțin practic.

Pătrunjelul

Pătrunjelul este o probabil cea mai populară companie pentru măncăruri datorită culorii sale verzi strălucitoare, dar poate fi mâncat și el! Pătrunjelul are o aromă, care este proeminentă în rețetele din Orientul Mijlociu pentru hummus, baba ganouj și tabouleh. Pătrunjelul funcționează bine și în felurile de mâncare pe bază de cereale, cu pește și în paste sau supe.

Boabele de Piper

Boabele de piper vin într-o varietate de culori. Boabele de piper negru, verde și alb provin din planta Piper nigrum. Diferențele de culoare depind de maturitatea boabelor, precum și de procesul de uscare. Boabele de piper roz nu sunt deloc boabe de piper, ci sunt fructe de pădure din arborele de piper peruvian. Aromele boabele de piper pot fi asemănate cu aromele vinurilor fiind preponderent determinate de zona geografică în care au fost cultivate.

Piperul lung Indian

Piperul lung, sau pipli, originar din insula indoneziană Java, este acum considerat un condiment exotic, dar a fost folosit la fel de des ca piperul negru înainte de descoperirea „lumii noi”. Face parte din aceeași familie cu piperul negru și a fost de-a lungul timpului considerat mai degrabă medicament decât condiment.

Piperul indonezian Cubeb

Aroma piperului indonezian numit Cubeb poate fi descrisă ca un amestec între piper negru și ienibahar, cu mici accente  picante. Boabele piperului Cubeb pot fi utilizate în aceleași retete precum cuișoarele și ienibaharul, deoarece au o aromă distinctă, intensă. Funcționează ca un „ingredient secret” excelent sau ca înlocuitor al piperului negru.

Rozmarinul

Rozmarinul are o aromă foarte distinctă, puternică, care este mentolată, răcoritoare și oarecum balsamică. Aroma este puternică și seamană cu eucaliptul. Rozmarinul funcționează bine cu toate felurile de carne, în special miel, porc, vițel și vânat. De asemenea, funcționează bine cu alimente pe bază de lactate, cum ar fi crema de brânză, unturile și sosurile cu smântână.

Salvia

Salvia este o plantă care se pliază foarte bine în condimentarea cărnii de pasare, a cârnaților dar și a brânzei. Salvia nu ar trebui să lipseasca din nicio bucătărie pentru că poate aduce arome unui număr incredibil de feluri de mâncare. Cu o aromă robustă, piperată și sărată, salvia poate fi adăugată la orice fel de mâncare bogată în grăsimi sau care are o componentă sărată. Poate fi adăugată chiar și la ceaiurile negre pentru o aromă delicioasă.

Sarea

Sarea se găseşte într-o gamă de forme, dimensiuni și culori. Calitatea sării este determinată de zona lumii în care este exploatată și de modul în care este recoltată sau prelucrată. Cele două elemente principale care formează sarea sunt sodiul și clorura. În funcție de tipul de sare, pot exista minerale suplimentare în compoziția cristalelor care sunt foarte căutate. O astfel de sare este sarea roz de Himalaya, un ingredient râvnit pentru cele 84 de urme de minerale. Sărurile pot fi, de asemenea, afumate peste diferite tipuri de lemn, oferindu-le o aromă de fum. Acestea sunt un plus delicios pentru orice mâncare pe care ați dori să o gustați ca și cum ar fi ieșit direct de pe grătar.

Schinduf

Schinduful mai este denumit şi fânul grecesc sau sfindoc, iar semințele sale seamănă mai mult cu niste pietricele mici, de culoarea caramelului. Este foarte popular în bucătaria indiană, de aceea este folosit într-o mare varietate de tipuri de curry. Aroma este dulce-amăruie, picantă, iar gustul aminteşte de biscuiți și nuci dulci. Din planta din care provin semințele de schinduf se folosesc, de asemenea, și frunzele.

Scorțișoară

Scorțișoara este primul condiment menționat într-un text scris în secolul al V-lea. Provine din bucăți de scoarță de copac care au fost uscate la soare. După uscare, coaja este tăiată în fâșii sau măcinată într-o pulbere. Există o mare varietate de tipuri de scorțișoară și fiecare are o aromă ușor diferită, precum și un conținut diferit de ulei volatil care determină intensitatea acesteia. Scorțișoara este folosită la prăjituri coapte, în general, și poate fi găsită și în mai multe feluri de mâncăruri sărate.

Pulbere de Sfeclă roșie

Pudra de sfeclă roșie este utilizată atât ca component colorant, cât și ca aromă. Făcută din sfeclă deshidratată, praful de sfeclă se adaugă uneori ca îndulcitor în sucuri sau sosuri.

Sumacul

Sumacul este o plantă originară din regiunea mediteraneană. Are un gust astringent, acru, dar fructat și o aromă foarte slabă. Sumacul este extrem de popular în preparatele din Orientul Mijlociu, unde îl puteți găsi în salate, preparate din carne, pește și orez.

Semințe de Susan

Semințele de susan vin într-o varietate de culori, inclusiv alb, galben, negru și roșu. Sunt populare în amestecurile de prăjituri în China și în amestecurile de condimente din Orientul Mijlociu. Semințele de susan pot fi utilizate și pe produsele de patiserie, cum ar fi pâinea, sau chiflele pentru hamburgeri.

Șalota

Șalota are un profil aromatic undeva între ceapă și usturoi. Este perfectă pentru un fel de mâncare căreia doriți să-i adăugaţi un plus de aromă. Șalotele sunt adesea folosite în curry-ul indian și în diferite tipuri de linte.

Șofranul

Șofranul este cel mai scump dar, de aceea, și cel  mai falsificat condiment din lume. Producția de șofran este extrem de dificilă, deoarece este obţinut din pistilul unei flori care trebuie culeasă manual. Se produc în medie doar trei până la cinci pistili pe plantă. Șofranul are multiple utilizari, inclusiv în condimente, parfumuri, coloranți și medicamente.

Tarhonul

Tarhonul este cel mai remarcat pentru utilizarea sa în bucătăria franceză. Aroma este ușoară, caldă și dulce, cu note de anason și mentă. Este un ingredient cheie în amestecul de plante medicinale Herbs de Provence și este de obicei utilizat în combinație cu alte plante pentru a evidenția aromele lor individuale. Tarhonul funcționează bine cu mărar, pătrunjel, arpagic și busuioc și poate fi folosit pentru aromatizarea cărnii de pui, ciupercilor, fructelor de mare și a legumelor.

Crema de Tartar

Produs dintr-o varietate de fructe, acidul tartric este cel mai des cunoscut ca un produs secundar al vinificării, unde apare ca cristale pe laturile butoaielor de lemn în timpul fermentării. După procesare, aceste cristale se transformă într-o pulbere acidă, inodoră, albă, utilizată pentru stabilizarea albușurilor de ou în copt, cunoscută sub numele de cremă de tartar. Aceasta poate fi utilizată pentru a preveni cristalizarea siropurilor sau pentru a preveni pierderea culorii și a legumelor fierte.

Frunze de Tei Makrut

Frunzele de tei Makrut sunt frunzele unui tei amar foarte popular în bucătăriile cambodgiene, balineze, malaysiene și thailandeze. Frunzele de tei Makrut sunt folosite în popularul fel de mâncare thailandez tom yum și funcționează bine cu pui și melci. Aceste frunze sunt îndepărtate înainte de servire.

Petalele de Trandafir uscate

Există două tipuri diferite de trandafiri, folositi în bucătărie, cel mai frecvent cel cu florile mai mici, de un rosu-vișiniu intens ce cresc în buchete. Al doilea tip de trandafiri sunt trandafirii culinari care au fost dezvoltați pentru a avea o aromă mult mai plăcută și o culoare mai puțin plăcută din punct de vedere estetic. Petalele culinare de trandafir sunt cele mai populare pentru utilizarea lor în apa de trandafiri și sunt utilizate și în deserturi sau gemuri.

Semințe de țelină

Semințele de țelină au un gust mai „pământesc”, care este totuși proaspăt și ușor. În funcție de sezonul ultimei recolte, semințele de țelină organică și țelina măcinată provin din Egipt, India, Olanda și SUA.

Fulgi de Țelină

Fulgii de țelină adaugă un gust autentic de țelină, deși rehidratați nu imită cu exactitate textura țelinei proaspete. Cu o aromă strălucitoare și proaspătă, pot fi folositi și în piuree-uri, ca garnitură.

Usturoiul

Vampiri, feriti-vă!, americanii mănâncă în medie 3 ½ kilograme de usturoi pe an și sunt astfel aproape necomestibili pentru toți vampirii! Usturoiul a fost consumat de oameni din momentul în care au fost construite piramidele și continuă să fie un plus excelent pentru aproape fiecare fel de mâncare sărată din jur. Are un gust minunat în combinație cu cele mai multe condimente și ierburi.

Vanilia

Vanilia este al doilea cel mai scump condiment din lume după șofran, dar chiar și cu un preț ridicat, este extrem de popular pentru aroma sa divină. Cele mai populare tipuri de păstai de vanilie sunt cultivate în Madagascar, Mexic și Tahiti și fiecare are propriile sale arome unice. Vanilia este cultivată și în Papua Noua Guinee și Uganda, dar aceste tipuri sunt mai puțin cunoscute. Vanilia este folosită în mod obișnuit pentru prepararea deserturilor, băuturilor alcoolice și nonalcoolice.

Zahărul de arțar

Zahărul de arțar se obține prin fierberea siropului de arțar. Zaharul de arțar provine din Vermont și poate fi folosit ca înlocuitor al zahărului granulat.

Zesturi de citrice și pulberi din suc

Zesturile de fructe sunt partea exterioară a citricelor (coaja) care nu includ pielea albă dintre fruct și coajă. Zesturile pot fi utilizate cu succes şi in rețete de copt. De asemenea, sunt extrem de populare printre producătorii de bere pentru a oferi produsului o aromă fructată. Sucul obţinut din zesturi poate fi, de asemenea, uscat și transformat într-o pulbere. Aceste pulberi sunt populare și pentru coacere și gătit atunci când nu este necesară o componentă lichidă.

X