Ghidul condimentelor Africane

Ghidul condimentelor

Africane

Rețetele Africii au acum mai puține secrete pentru noi. CIO aduce din îndepărtata Africa o gamă largă de condimente exotice precum rozmarin din Maroc, cuișoare din Madagascar, anason stelat, susan și cuișoare din Insulele Comore dar și semințe de anason și hibiscus din Egipt. 

Busuioc

Există mai mult de 50 de specii de busuioc, dar aproape tot busuiocul folosit în lume este o specie care provine din Egipt. Mai există specii arhicunoscute ca busuiocul cultivat în Franța sau California. Busuiocul are o aromă mai bună atunci când este uscat, spre deosebire de cel proaspăt. Busuiocul uscat are nuanțe de anason, piper și mentă și este cumva dulce, dar sărat, în același timp.

Anason semințe

Nu trebuie confundate cu anasonul stelat, semințele de anason sunt mici și arată similar cu semințele de mărar și fenicul. Aroma lor este dulce și de lemn dulce, în timp ce aroma lor este puțin fructată și caldă. Acestea sunt folosite în special în pizzelele italiene, în bagatelel australiene și în papanașii (picarones) peruvieni.

Chimen

Chimenul este de mult timp un ingredient esențial în bucătăriile din întreaga lume. Chimenul are o aromă foarte distinctă de pământ, uşor picantă, caldă şi cu note de lămâie. Face parte din multe amestecuri de condimente și este utilizat în diverse feluri de mâncare: fasole, cuscus, curry, orez și legume.

Boiaua sau Paprika

Boiaua sau paprika este o pulbere de ardei roșii iuți folosită frecvent în bucătăria sud-americană, maghiară și spaniolă, cu o popularitate mereu în creștere în multe țări din lume în ultimii 10 ani. Are nuanțe iuți, și e complexă în arome. Se poate vorbi inclusiv de o aromă de fum în cazul celei afumate și o aromă ușor dulce, pământească, în cazul celei dulci.

Cimbru

Cimbrul, subiectul multor gospodine cănd vine vorba de condimente. Este popular într-o mulțime de bucătării europene pentru aroma sa puternică, proaspătă. Se folosește pentru a da aromă sosurilor, oțeturilor, supelor și tocănitelor.

Cuișoare

Cuișoarele sunt probabil singurul condiment care poate fi folosit atât prin înfigerea sa în mâncarea pe care o gătești sau pur şi simplu lăsându-l să stea alături. Acest mod popular de aromatizare a unei fripturi de porc sau șuncă este cu adevărat unic și oferă, de asemenea, un aspect estetic. Pot fi folosite și la prepararea băuturilor, cum ar fi cidrul, dar trebuie îndepărtate înainte de servire. Cuișoarele măcinate sunt folosite în amestecuri de condimente, cum ar fi condimentele pentru plăcinta de dovleac, amestecul chinezesc 5 Spices și Garam Masala.

Anason stelat

Nu trebuie confundat cu semințele de anason, anasonul stelat este un condiment care are o formă similară cu o stea și are de obicei 8 vârfuri, dar poate avea mai mult sau mai puțin. În America, anasonul stelat este folosit în mod similar cuişoarelor.  Este perfect pentru utilizare atât pentru preparate dulci cât şi sărate, dar mai ales la aromatizarea băuturilor alcoolice calde de iarnă.

Fenicul

Sămânța de fenicul, numită și „planta de pește” în Italia și Franța, este de două tipuri, dulce și amară. Feniculul amar este tipul la care se face referire în mod obișnuit atunci când cuvântul „fenicul” este utilizat în Statele Unite. Cel dulce are o aromă caldă, de lemn dulce, cu tonuri de camfor. Se folosește în preparatele din sfeclă, linte, cartofi și carne și adaugă o aromă unică verzei murate.

Țelina

Țelina este folosită în întregime ca legumă, fiind consumată atât rădăcina cât și tulpina.
În țările cu climă temperată, țelina este crescută și pentru semințe, din care se poate extrage un ulei volatil folosit în industria parfumului și farmaceutică. Semințele se pot folosi și pentru aromă sau combinate cu sare, devenind sare de țelină. Este folosită drept condiment în cocktail-uri (notabilă este contribuția la cocktail-ul Bloody Mary).
Rădăcina de țelină este indicat a fi inclusă în alimentația copiilor, adolescenților, este ideală pentru toți cei care suferă de tulburări de creștere și de maturizare.

Măghiran

Măghiranul are un profil aromat de mentă, ascuțit și amar și este popular în bucătăria europeană. Poate fi folosit în aproape orice fel de mâncare în care ați include busuioc, oregano sau cimbru și este o plantă extrem de versatilă. În Europa și Statele Unite, măghiranul este folosit în sosuri de salată, supe, brânzeturi și la carnea de pasare.

Mărar

Mărarul este cel mai recunoscut pentru aroma specifică pe care o dă murăturilor. Pe lângă murături, mărarul este folosit pentru a conferi preparatelor o aromă clară și recognoscibilă. În Europa, mărarul are o gamă mult mai largă de utilizări. Este considerată o plantă cheie în feluri de mâncare precum salate, sosuri, tartine, supe și pește. Din punct de vedere vizual, este cumva similar cu rozmarinul, dar are o culoare verde mai vibrantă.

Hibiscus

Planta de hibiscus a cucerit multă vreme întreaga lume prin frumusețea și grația sa. Originar din India și China, s-a răspândit în întreaga lume și a prins rădăcini deosebit de bine în locuri cu un climat cald favorabil – tropice, Mediterana, Africa de Nord, Asia și Orientul Mijlociu. Unele specii s-au adaptat condițiilor climatice mai severe și s-au răspândit în toată Rusia ca plante decorative de interior și de exterior. Varietatea și frumusețea culturii sunt izbitoare: o combinație de culori și nuanțe în diverse combinații, o formă frumoasă și extraordinară de flori, frunziș grațios. În Rusia, este mai bine cunoscut sub numele de trandafir chinezesc.

Rozmarin

Rozmarinul are o aromă foarte distinctă, puternică, care este mentolată, răcoritoare și oarecum balsamică. Aroma este puternică și seamană cu eucaliptul. Rozmarinul funcționează bine cu toate felurile de carne, în special miel, porc, vițel și vânat. De asemenea, funcționează bine cu alimente pe bază de lactate, cum ar fi crema de brânză, unturile și sosurile cu smântână.

Susan

Semințele de susan vin într-o varietate de culori, inclusiv alb, galben, negru și roșu. Sunt populare în amestecurile de prăjituri în China și în amestecurile de condimente din Orientul Mijlociu. Semințele de susan pot fi utilizate și pe produsele de patiserie, cum ar fi pâinea, sau chiflele pentru hamburgeri.

Mentă

Menta verde este cea mai solicitată dintre cele două feluri de mentă. Menta verde are o aromă răcoritoare și moale, care este populară în bucătăriile grecești, din Orientul Mijlociu și din Turcia. Pe de altă parte, menta are o aromă mai intensă când e uscată și oferă acea senzație de „rece” pe limba ta. Este foarte populară în prăjituri, sosuri de ciocolată și lichioruri.

Pătrunjel

Pătrunjelul este o probabil cea mai populară companie pentru măncăruri datorită culorii sale verzi strălucitoare, dar poate fi mâncat și el! Pătrunjelul are o aromă, care este proeminentă în rețetele din Orientul Mijlociu pentru hummus, baba ganouj și tabouleh. Pătrunjelul funcționează bine și în felurile de mâncare pe bază de cereale, cu pește și în paste sau supe.