Oaie pe băț cu sos maur (spaniol)
Adică frigărui de oaie, berbecuț sau capră în stil maur. De unde am aflat? De la conaționalii noști stabiliți în Spania. Și care se ocupă cu gătitul, desigur. Toată peninsula Iberică a moștenit de la mauri un adevărat cult pentru condimente și condimentare. Și bine a făcut că altfel nu știm cum ar fi putut ajunge un preparat așa spectaculos aici la noi pe blog.Niște bucăți de carne înfipte într-un băț și puse la jar ați zice că n-au cum să facă obiectul unor așa laude. Căci așa cum ne dăm seama cu toții, această tehnică de gătire a cărnii este cu siguranță prima inventată vreodată de om. Deci de unde rafinamentul?Din condimente și mai ales din sosul care va acompania magistral figăruile. Noi o să vă scriem rețeta pentru carnea de oaie, dar la fel de bine merge și porcul și puiul și vita. Dar pentru că autorii ei erau în mod sigur musulmani deci nu consumau porc am zis să le respectăm tradițiile și să ne conformăm cumpărând carne de oaie. Berbecuț, ca să fim exacți.Iar despre sos, ca să înțelegem ce impact poate avea, vă zicem doar o vorbă mare a unui maestru bucătar (Anthony Bourdain): O oca de sos poate acoperi o multitune de păcate!Așadar, manos ala obra, frați și surori!
Prep Time 30 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 45 mins
Course aperitiv, cină, fel principal, gustare
Ingredients
Pentru carne
- 0,5 – 1 kg carne de oaie / porc mușchi, fără prea multă grăsime
- 10 g chimen măcinat
- 15 g boia iute afumată
- 10 g oregano
- 10 g mentă uscată
- 1 cățel usturoi mare, tăiat mărunt
- 20 ml ulei de măsline
Sosul
- 1 buc felie de pâine
- 40 ml ulei de măsline
- 2 buc căței de usturoi
- 5 buc ardei roșii uscați
- 10 g chimen semințe
- 15 g boia dulce
- 40 ml oțet balsamic
- sare după gust
Instructions
- Tăiați carnea în bucăți potrivite, cubulețe de 2-3 cm. O puneți într-un bol împreună cu boiaua iute și afumată, chimenul măcinat, oregano, menta și usturoiul tăiat mărunt. Amestecați bine adăugând uleiul de măsline. Lăsați-o la marinat minim o oră la rece. De preferat ar fi s-o lăsați chiar o noapte întreagă.
- Sosul minunat: Prăjiți felia de pâine cu puțin ulei de măsline, apoi îndepărtați excesul de ulei cu o hârtie absorbantă, apoi rupeți-o cu mâna în bucățele mici. Într-un blender puneți și amestecați la viteză medie usturoiul, ardeii uscați (cu tot cu semințe), chimenul, boiaua dulce. Dați viteza blenderului la mic și adăugați oțetul balsamic, pâinea și, treptat, câte o lingură din uleiul de măsline până începe sa capete consistență.
- Puneți frigăruile pe grătar, la jar, pe fiecare parte pentru o textură uniformă. Nu uitați să țineți țepușele (dacă folosiți din lemn) minim 20 de min în apă rece. Serviți-le cu sosul maur. Spaniolii îl mai numesc ˝mojo picon˝. Și pretind că e așa de bun că se poate mânca cu lingura de unul singur, fără friptură. Noi, cei care am și gustat, înțelegem de ce.
Keyword boia, carne de oaie, chimen, condimente, frigărui, paprika, pimenton, sos de friptură, sos maur