Ghidul condimentelor Europene

Ghidul condimentelor

Europene

Descoperă toate condimentele și ingredientele Europei aduse de CIO în cele mai bune condiții direct la tine în bucătărie. Am ales din fiecare țară tot ce a avut mai bun. Astfel, aducem mac din Polonia, chimen din Cehia, cacao și nucșoară din Spania, sumac și susan din Turcia și sare de mare din însorita Grecie. 

Acid citric

Acidul citric este un conservant natural care arată ca sarea sau zahărul. Este prețuit pentru gustul acru. Se produce în mod natural din fermentarea zaharurilor din fructele de tip citric și este folosit pentru aromatizarea băuturilor și pentru a înlocui sarea în unele amestecuri de condimente fără sare.

Cacao

Uneori confundată cu ciocolată caldă, pulberea de cacao este obținut din sămânța pură, neprelucrată și uscată a cacao-ului Theobrama. Poate fi găsit sub formă de solzi sau măcinat într-o pulbere. Aroma este intensă, cu un final subtil de răcire a gurii. Cacao este ingredientul care este prezentat în procente pe ambalajele de ciocolată neagră.

Leuștean

Este o plantă mediteraneană, folosită pentru prima oară ca aliment în Italia. Principiile active pe care le conține acționează terapeutic asupra aparatului respirator, a aparatului uro-excretor, a sistemului endocrin și a celui imunitar. Planta ajută eficient la prevenirea unor boli, dacă este consumată sistematic ca aliment, putând deveni, la nevoie și în doze potrivite, un remediu eficient în cazul multor boli, între care indigestia, dispepsia, litiaza renală, anorexia, colicile intestinale. Uleiul obținut din leuștean scade hipertensiunea arterială și stimulează diureza. Ceaiul preparat din semințe de leuștean alină rapid durerile de stomac. Leușteanul este mai curând plantă medicinală decât condiment ori zarzavat.

Coriandru

Planta care produce semințele de coriandru este una dintre cele trei plante care produc atât o plantă aromatică, cât și un condiment. Frunzele produse de această plantă mai poartă numele de Cilantro. Coriandrul este popular în mâncărurile indiene și mexicane și oferă o notă caldă felurilor de mâncare, împreună cu sub-tonuri de citrice. Este un ingredient popular printre producătorii de bere.

Chimen

Chimenul este de mult timp un ingredient esențial în bucătăriile din întreaga lume. Chimenul are o aromă foarte distinctă de pământ, uşor picantă, caldă şi cu note de lămâie. Face parte din multe amestecuri de condimente și este utilizat în diverse feluri de mâncare: fasole, cuscus, curry, orez și legume.

Măcese

Măceșul (Rosa canina) este foarte apreciat în medicina naturistă, în special datorită complexului de vitamine pe care îl conține: vitamina A, B1, B2, C, K, P, E.
Măceșul este un rezervor de vitamine pentru organismul uman. Ceaiul de măceșe tratează intoxicațiile, diareea, afecțiunile hepatice, febra, viermii intestinali (în acest caz, și pulberea de măceșe este foarte eficientă), palpitațiile. Afecțiunile rinichilor și ale vezicii urinare pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de semințe de măceș.
Elixirul de măceș este recomandat în tratarea bronșitei cronice și a tusei de bătrânețe.

Boiaua sau Paprika

Boiaua sau paprika este o pulbere de ardei roșii iuți folosită frecvent în bucătăria sud-americană, maghiară și spaniolă, cu o popularitate mereu în creștere în multe țări din lume în ultimii 10 ani. Are nuanțe iuți, și e complexă în arome. Se poate vorbi inclusiv de o aromă de fum în cazul celei afumate și o aromă ușor dulce, pământească, în cazul celei dulci.

Cimbru

Cimbrul, subiectul multor gospodine cănd vine vorba de condimente. Este popular într-o mulțime de bucătării europene pentru aroma sa puternică, proaspătă. Se folosește pentru a da aromă sosurilor, oțeturilor, supelor și tocănitelor.

Mușețel

Mușețelul este o plantă originară din sudul și sud-estul Europei, astăzi întâlnită în aproape întreaga lume. În România, are o mare arie de răspândire întâlnindu-se aproape peste tot, de la câmpie unde apare masiv pe solurile sărăturoase, pâna în toate locurile însorite și mai umede de pe lângă drumuri, căi ferate, pajiști, fânețe, cu predilecție pe solurile nisipoase ușoare.Înflorește începând cu lunile aprilie-mai până la sfârșitul lunii august, uneori înflorește și a doua oară în septembrie. Momentul cel mai prielnic pentru recoltare este atunci când majoritatea inflorescențelor au petalele marginale dispuse orizontal (Flores Chamomillae), în această fază de înflorire, florile au cel mai mare conținut în ulei esențial. Recoltarea se face numai după ce s-a ridicat roua și numai pe timp însorit, de obicei o singură dată pe an, în lunile mai-iulie.

Tarhon

Este o plantă perenă din familia Asteraceae (familia florii soarelui). Are tulpina dreaptă și ramificată, cu flori alburii, cu frunze lanceolate aromate întrebuințate drept condiment. Frunzele sale se folosesc verzi sau uscate și mărunțite. Se folosește ca condiment în fripturi, salate, etc. Aceasta este răspândită de-a lungul Eurasiei și Americii de Nord și este cultivată pentru uz culinar, dar și în scopuri medicale.

Mac

Semințele de mac nu sunt negre cum s-ar crede, ele sunt semințe „albastre” și sunt extrem de mici. Este nevoie de 900.000 din aceste semințe pentru a alcătui un kilogram. Semințele de mac sunt populare în sosurile de salate, felurile de mâncare cu legume, brioşe și chifle. Adăugând aceste seminţe mâncarea este mai crocantă și capată o aromă de nuci.

Nucă

Nuca, fructul nucului, este unul din fructele mult folosite de români. Ea apare în alimentație, în nenumărate forme ale produselor românești: cozonaci, colaci, plăcinte și alte produse de același tip, în alimente rituale cum sunt coliva sau măcinicii, în anumite alimente de post (sarmale de post și altele asemenea) etc. De asemenea, miezul de nucă e folosit în unele tratamente populare, mai ales din pricina untdelemnului pe care îl conține. Acest untdelemn era folosit în vechime de români, alături de untdelemnul de fag sau jir, atunci când nu se putea folosi untdelemnul de măsline. Prin valoarea energetică foarte ridicată (636 calorii/100 g miez), nuca este un aliment complet, foarte caloric și concentrat, deosebit de valoros pentru copii anemici, bătrâni, convalescenți,

Muștar

Boabele de muștar vin într-o varietate de culori, inclusiv galben (numit și alb), maro și negru. Cu cât boabele de muștar sunt mai închise la culoare, cu atât este mai intensă aroma atunci când sunt măcinate. Muștarul măcinat este folosit pentru a prepara sosuri de muștar și boabele întregi de muștar sunt utilizate pentru reţetele de murături.

Nucșoară

Nucșoara este sămânța unui fruct comestibil galben maroniu care crește într-un copac veșnic verde. Când sunt culese, semințele de nucșoară sunt acoperite de un înveliş care este răzuit și vândut separat ca un alt condiment (Mace). Nucșoara este utilizată foarte bine în feluri de mâncare consistente, adaugând savoare rețetelor din carne de miel sau oaie, sosurilor de roșii și tocăniţelor de legume. Nucșoara este folosită frecvent în băuturile servite în sezonul rece.

Pastârnac

Păstârnacul sau albitura este o legumă care se cultivă pentru consumul de rădăcini, folosite drept condiment la prepararea mâncărurilor, deoarece sunt foarte aromate și bogate în vitaminele B1, B2 și C.
Păstârnacul are rădăcina simplă sau puțin ramificată, fusiformă, de culoare alb-murdar ori gălbuie, acoperită cu numeroase lenticele din cauza cărora rădăcina are un aspect neregulat. Pulpa este de culoare albă sau alb-gălbuie, suculentă și cu aromă specifică. Frunzele sunt lucioase pe față și pufoase pe dos, fiind cu mult mai mari decât cele de pătrunjel și de morcov.
Păstârnacul are proprietăți diuretice, depurative, antioxidante.

Sare de mare

Sarea se găseşte într-o gamă de forme, dimensiuni și culori. Calitatea sării este determinată de zona lumii în care este exploatată și de modul în care este recoltată sau prelucrată. Cele două elemente principale care formează sarea sunt sodiul și clorura. În funcție de tipul de sare, pot exista minerale suplimentare în compoziția cristalelor care sunt foarte căutate. O astfel de sare este sarea roz de Himalaya, un ingredient râvnit pentru cele 84 de urme de minerale. Sărurile pot fi, de asemenea, afumate peste diferite tipuri de lemn, oferindu-le o aromă de fum. Acestea sunt un plus delicios pentru orice mâncare pe care ați dori să o gustați ca și cum ar fi ieșit direct de pe grătar.

Soia

In Asia, soia este cultivata si consumata zilnic de peste patru milenii. Culturile s-au extins insa in toata lumea, inclusiv in Romania. Chiar daca boabele de soia cresc in pastai, aceasta se deosebeste de mazara, fasole sau linte. Si asta datorita continutului foarte bogat de proteine si grasimi bune. In plus, contine putine glucide si este o excelenta sursa de lecitina, substanta care se sprijina memoria. Din soia se pot obtine o multime de produse destinate consumului alimentar, precum: tofu, alune din soia, pateuri, branzeturi, lapte, iaurt din soia, miso – o pasta din soia, edamame – care este soia verde – sau tempeh – un soi de boabe de soia fermentate cu ajutorul mucegaiurilor.

Sunatoare

Sunătoarea este o plantă erbacee răspândită pe păşuni, prin grădini sau la marginea drumurilor, întâlnindu-se din zona de câmpie până la cea subalpină, dar mai ales în zona deluroasă. Sunătoarea este recomandată în afecţiuni digestive (gastrite hiperacide, ulcer gatro-duodenal, enterocolite, dischinezii biliare, hepatite), retenţie hidrică (edeme, ascită), hipertensiune arterială de cauză nervoasă, distonii neurovegetative, agitaţie psihomotorie, atacuri de panică, stări depresive, irascibilitate, insomnie, tulburări nervoase de menopauză.

Zahăr Tos

Zahăr care se prezintă sub formă de cristale mărunte. Zahărul este un aliment obținut din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr, cu un conținut mare de zaharoză (un dizaharid solid, alb, cristalin), care îi conferă un gust dulce pronunțat. Este folosit în alimentație pentru a îndulci mâncărurile și băuturile, dar și drept conservant. Se digeră repede, constituind o sursă rapidă de glucoză, un monozaharid care este folosit în celulele biologice pentru producerea de energie.

Foi de Dafin

Foile de dafin sunt frunzele întregi uscate ale unui copac din familia laurului. Frunzele de dafin au o aromă mult mai plăcută atunci când sunt uscate, cu un conținut mai mare de ulei volatil. Frunzele de dafin sunt folosite în supe și tocănițe și se îndepărtează înainte de servire. Frunzele de dafin măcinate se adaugă amestecurilor de condimente și felurilor de mâncare pentru a da o aromă de pământ cu subtonuri de nucșoară și cuișoare.

Oregano

Oregano este de cele mai multe ori asociat cu Italia și cu pizza, dar există două tipuri de oregano, mediteranean și mexican. Oregano mediteranean este tipul folosit în preparatele italiene americanizate, iar oregano-ul mexican seamănă mai degrabă cu măghiranul și are subtonuri citrice.

Sumac

Sumacul este o plantă originară din regiunea mediteraneană. Are un gust astringent, acru, dar fructat și o aromă foarte slabă. Sumacul este extrem de popular în preparatele din Orientul Mijlociu, unde îl puteți găsi în salate, preparate din carne, pește și orez.

Susan

Semințele de susan vin într-o varietate de culori, inclusiv alb, galben, negru și roșu. Sunt populare în amestecurile de prăjituri în China și în amestecurile de condimente din Orientul Mijlociu. Semințele de susan pot fi utilizate și pe produsele de patiserie, cum ar fi pâinea, sau chiflele pentru hamburgeri.