Cozonacul făcut de bunica
Mirosul de cozonac în casă este mirosul copilăriei, noi, CIO – Compania Indiilor Orientale, ți-am pregătit o rețetă de cozonac care să îți amintească de copilărie și de gustul unic al cozonacilor făcuți de bunica. Spune-ne cum ți se pare această rețetă.
Prep Time 1 hr
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr 30 mins
Course desert
Cuisine deserturi
Ingredients
Maia pentru cozonac – ingrediente
- 50 g lapte condensat neindulcit
- 50 ml lapte
- 100 g făină
- 25 g drojdie proaspătă
Aluat cozonac – nucă – ingrediente
- maia
- 550 g făină pentru cozonac
- 150 ml lapte vacă gras (3,5%)
- 90 g zahăr tos foarte fin
- 10 g miere
- 100 g unt topit
- coajă de lămâie CIO
- coajă de portocală
- 1 esență de vanilie
Umplutură de nucă pentru cozonac – ingrediente
- 300 g nucă măcinată
- 100 ml lapte
- 1 lingură cacao CIO
- 1 lingură miere
- 100 g zahăr
- 1 esență de rom
Instructions
- Dizolvam drojdia proaspata in laptele usor caldut apoi adaugam treptat faina si amestecam cu o lingura. Vom obtine un aluat cu o consistenta cremoasa. Pudram suprafata maielei cu 1 lingurita rasa de faina.
- Acoperim vasul cu un servet curat si o lasam sa dospeasca intr-un loc cald, ferit de curenti de aer rece, pentru 45 minute.
- Facem o gropita in centrul fainii din vas unde adaugam maiaua, ouale usor batute cu o furculita, laptele caldut si mierea. Incepem sa framantam pana ce aluatul de cozonac incepe sa prinda consistenta apoi adaugam zaharul, sarea si aromele si framantam din nou pana la inglobarea lor in aluat.
- Adaugam untul usor cald în 3 etape. Dupa fiecare transa adaugata, framanatm pana cand untul este complet absorbit de aluat.
- Mutam aluatul pe uns cu ulei si incepem sa il framantam pana ce vom obtine un aluat cat mai elastic, cu o suprafata matasoasa si lucioasa.
- Formam un aluat rotund pe care il punem inapoi in vas. Acoperim vasul cu un servet curat si il lasam la dospit intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer rece pana ce isi mărește volumul.
- Cel mai bun loc pentru dospit este cuptorul. Il incalzim la 100°C pentru 5-10 minute, apoi il stingem si introducem vasul in cuptor. Lasam beculetul din cuptor aprins pentru ca acesta va mentine caldura necesara unei dospiri corecte.
- Topim mierea, apoi adaugam nuca macinata amestecata cu cacao si zahar. Incepem sa adaugam treptat laptele amestecat cu esenta de rom și amestecăm. In cazul in care mai este nevoie de lapte, mai adaugati 2-3 linguri. Important este ca umplutura sa nu fie absolut deloc lichida, ci cremoasa si bine legata. Stingem focul si o lasam sa se raceasca.
- Rasturnam aluatul si il impartim in doua bucati egale. Intindem fiecare bucata de aluat, intr-o foaie groasa de 2-3 cm, de dimensiunea formei in care vom coace cozonacul.
- Punem jumatate din umplutura pe suprafata foii, avand grija sa lasam cam 2-3 cm din capete neunse si apoi o rulam. Procedam la fel si cu a doua foaie si apoi rasucim cele doua rulouri si le lipim bine capetetele.
- Tapetam forma cu unt si hartie de copt (e bine ca hartia de copt sa depaseasca marginile formei) si delicioasul cozonac cu nuca in ea.
- Lasam cozonacul cu nuca sa dospeasca pentru 60-90 minute sau pana cand depaseste putin marginile formei. Il ungem cu 1 galbenus amestecat cu 2-3 linguri de lapte si il pudram cu zahar tos.
- Coacem cozonacul cu nuca in cuptorul preinncalzit la 180°C pentru 45-50 minute.