Condimente

Sos Remoulade

Sosul remoulade. Varianta americană.

În general, sosurile care conțin maioneză intră la categoria sosuri remoulad. La origine franțuzesc, acest sos ajuns pe meleagurile lumii noi, America, s-a transformat miraculos dintr-un sos deosebit de fin într-unul…

Vezi reteta »
Sos Chimichurri

Chimichurri, sosul. Rețeta argentiniană a succesului la grătar.

După cine plânge Argentina? Sigur nu după cele mai gustoase fripturi de carne de vită. Pentru că la capitolul acesta se pare că sunt și vor rămâne campioni mondiali încă multă vreme de-acum încolo. Au tradiții pe care le țin cu sfințenie atât în creșterea și sacrificarea animalelor, dar, mai ales, în modul de preparare a prețioasei cărni.

Vezi reteta »

Ssamjang, sosul coreean pentru fripturi

Bucătărie coreeană, deci. O să ziceți că nu ne trebuie nouă complicații, că avem și noi sosurile noastre la fel de spectaculoase. Căci da, rețeta asta vă va da bătăi de cap. Și nu pentru că se prepară greu, nu. În fapt acest sos nu necesită niciun fel de preparare, pui ingredientele într-un bol, le amesteci bine și gata minunea de sos.

Vezi reteta »
Biftec - burger de vita

Biftec pe bune. Nici steak, nici burger.

Pe vremea când nu toată planeta mânca burgeri, biftecul nu avea formă de sandwich ci era un preparat de sine stătător, cu carnea la vedere. Americanii o consumă așa cum am scris-o noi aici cam de două ori pe an la sărbătorile lor. Noi, ceilalți,

Vezi reteta »
Frigarui

Frigărui de oaie. Metoda maură.

Frigărui de oaie, berbecuț sau capră în stil maur. De la conaționalii noști stabiliți în Spania. Și care se ocupă cu gătitul, desigur. Toată peninsula Iberică a moștenit de la mauri un adevărat cult pentru condimente și condimentare. Și bine a făcut că altfel nu știm…

Vezi reteta »
Palinca de prune

Țuica noastră cea de toate iernile. Rețetă de sărbători.

De la Ignat până la Sfântul Ion, gospodarii vrednici se cinstesc cu țuică fiartă. Lumea la oraș nu prea se mai lasă îmbiată de farmecul ei. Doar nostalgicii mai închină un pahar, două în amintirea vreunui strămoș. Sau a vremurilor bune de demult, când oamenii erau parcă mai aproape de datini și de pământ.

Vezi reteta »
Scortisoara si anason stelat

Vinul Fiert, taina din Ajun

E Ajunul Crăciunului și, bineînțeles, toată lumea fierbe. De treburi. Că mai e doar o zi până se adună neamurile la masă, cu cățel, dar fără purcel. Că l-am gătit de i-au mers fulgii, chit că nu-i are de loc. Nu mai e loc, e clar, de sfaturi culinare, drept pentru care am pregătit pentru astăzi o super-rețetă de vin fiert. Cu portocale deshidratate, cardamon, cuișoare și alte condimente, o nebunie, cum veți vedea mai jos.

Vezi reteta »