Cine s-a gătit frumos…

... este gata de ieșit în lume

Într-o zi numai bună pentru preparat ceva delicios, o mână de oameni pricepuți s-au strâns într-un loc numai bun pentru creat arome minunate. S-au pus pe treabă și ore întregi au tot făcut treburile lor pentru care se adunaseră împreună. Cum fac ei mereu. În tot acest timp au tot discutat și s-au socotit, au plănuit și-au meșterit lucruri noi, parcă fermecate, pentru toți aceia pentru care ˝delicios˝ este un cuvânt cu adevărat serios și prețios. 

Bucuria lor era fără margini când se gândeau la câte mâncăruri reușite vor ieși din mâinile bucătarilor ce vor folosi ingredientele lor. Câteva întrebări, totuși, din acelea fără răspuns, retorice, le fulgerau frunțile uneori, când se gândeau la cei pentru care inventează zilnic chestiunile în cauză (arome, gusturi, ingrediente și alte minunății): ˝ Oare ei știu cum se fac toate acestea? De unde vin, cine le-a găsit primul, cine le-a potrivit și cu ce, sunt bune, sănătoase… ˝

Unii știu, e clar, alții nu. Noi credem că cei mai mulți nu. Unora nu le pasă. Alții nici măcar nu știu că nu le pasă. ˝ Dar este cu adevărat important să știi toate astea, e util în vreun fel? ˝ . Dacă ar trebui să răspundem noi am zice e musai, obligatoriu, altfel nu-i chip… Nu credem că există pricepere în necunoștință de cauză. Iar dacă lucrurile, mâncărurile adică, ies totuși bine și fără informații, suntem siguri că vorbim de intuiție, de talent, de inspirație și uneori noroc chior. Nu de pricepere.

De la a face la a ști. Și invers.

Priceperea are chiar în inima cuvântului ideea de a înțelege. De a cuprinde cu mintea ceea ce este scris sau povestit de altcineva. Pricepeți? Exact acesta e motivul pentru care o să înșirăm aici mărgăritare de cultură și istorie gastronomică. Plus ceva exerciții practice sub formă de preparate și rețete numai bune de pus pe mese sub nasul ˝ criticilor˝ de pretutindeni. Și o vom face pentru că ne pricepem bine, pentru că știm cu ce se mănâncă treaba aceasta cu gătitul. 🙂

Poate că nu degeaba se spunea despre persoanele care se aranjau-dichiseau pentru ieșitul în lume… că sunt ˝ gătite˝. Adică numai bune de consumat de lumea întreagă, nu? La fel ne-am pus și noi pe gătit blogul acesta, în forme felurite, cu blat pufos și însiropat de istorie culinară, cu cremă fină de artă gastronomică și cu panaș de bucătar chef la ocazii speciale. Și cu multe, multe condimente asortate, pentru fiecare minte iscoditoare și curioasă ce ne-o călca vreodată pragul bucătăriei noastre virtuale.

La bună și delicioasă revedere,

Echipa CIO.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salvează-mi numele, adresa de e-mail și site-ul web în acest browser pentru data viitoare când comentez.

X