Chimichurri, sosul. Rețeta argentiniană a succesului la grătar.

Chimichurri, sosul argentinian pentru fripturi

După cine plânge Argentina? Sigur nu după cele mai gustoase fripturi de carne de vită. Pentru că la capitolul acesta se pare că sunt și vor rămâne campioni mondiali încă multă vreme de-acum încolo. Au tradiții pe care le țin cu sfințenie atât în creșterea și sacrificarea animalelor, dar, mai ales, în modul de preparare a prețioasei cărni.
Și cum nouă ne place să învățăm de la cei mai buni, am pregătit pentru dumneavoastă azi și celebrul sos Chimichurri cu care argentinienii își complimentează fripturile. Nu vă cerem să ne credeți pe cuvânt, vă provocăm să-l gătiți măcar odată în viață, când veți avea invitați în jurul grătarului. Sfatul nostru e să vă procurați din timp ingrediente pentru mai multe șarje deoarece suntem siguri că se va termina primul (în caz că aveți mai multe opțiuni de sos).
Așadar, în caz că puneți mâna pe ceva steak-uri de origine sud-americană și doriți să auziți toate laudele comesenilor spuse într-un glas, în același timp, iată aici rețeta în detaliu. A, și nu uitați: carnea de vită argentiniană se gătește cel mult mediu-rare. Nu cedați sub niciun chip, oricâte proteste ați auzi. 15
Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins
Course dressing, Sos
Cuisine Argentiniană
Servings 400 ml

Equipment

  • robot de bucătărie

Ingredients
  

  • 2 legături pătrunjel verde
  • 2 legături pătrunjel chinezesc verde frunze de coriandru
  • 1 legătură oregano verde frunze
  • 5-7 căței usturoi
  • 2 buc șalotă, ceapă franțuzească medii
  • 250 ml ulei de măsline
  • 100 ml oțet de vin roșu
  • 20 g piper roșu fulgi, măcinat mare
  • 8 g piper negru măcinat
  • 10 g sare de mare

Instructions
 

  • Pătrunjelul, coriandrul și frunzele de oregano, spălate bine și uscate cu un prosop de bucătărie, se toacă mărunt în robotul de bucătărie. Manopera nu e simplă, se actionează cu pulsații repetate, adunând din când in când cu o spatulă, de pe pereții vasului bucățile mai mari. Nu transformați amestecul în pastă.
  • Usturoiul se toacă foarte mărunt, ceapa franțuzească un pic mai mare, cubulețe.
  • Toate ingredientele de mai sus se pun într-un bol încăpător și se ˝botează˝cu oțet, apoi se ˝îmbăiază˝ bine în ulei.
  • Se servește imediat sau se păstrează la frigider pentru maxim încă o zi. În caz de folosire ulterioară preparării puteți înviora/redeștepta sosul cu câțiva stropi de zeamă de lămâie.

Notes

Există și rețete de sos Chimichurri roșu, în care pătrunjelul este înlocuit cu roșii cherry, ardei roșu și verde. După părerea noastră (de români) această înlocuire a plantelor aromatice cu legume transformă complet conceptul. În loc de sos se va obține de fapt o garnitură. O salsa cum ar zice frații noștri de limbă latină de peste ocean.
Fără să facem mare caz de talentele noastre culinare nu putem să nu vă spunem și de o scurtătură pe care le puteți folosi înainte de gătit, pentru a vă convinge că sosul acesta merită încercat. 
În gama de condimente exotice a produselor CIO există deja plicul de Chimichurri, cu toate condimentele din rețetă gata dozate. Se poate folosi amestecul pentru preparatele din carne la grătar sau direct în mâncăruri. Vegetarienilor care folosesc totuși grătarul pentru legume sau ciuperci, de asemenea, le poate folosi la adunat aprecieri și laude.
Keyword chimichurri sauce, retete sosuri de friptură, sos argentinian, sos chimichurri, steak argentinian, vită de argentina

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salvează-mi numele, adresa de e-mail și site-ul web în acest browser pentru data viitoare când comentez.
Recipe Rating




X