Boiaua afumată, success garantat!

Nu credem că există bucătărie românească din care să lipsească boiaua. În Ardeal și Bucovina îi zice Paprică și se pare că e mult mai prezentă în rețetele gospodinelor. Dulce sau iute e ingredientul cheie al gustosului gulaș, de exemplu, preparat mai rar întâlnit în Regat.

Boiaua afumată este probabil cea mai puțin cunoscută și folosită și de aceea ne-am decis să-i punem azi galoanele de condiment vedetă a zilei și tragem noi nădejde că ar putea fi și a sezonului rece dacă nu ar avea drept concurență directă scorțișoara și cuișoarele din vinul fiert, piperul boabe din țuica fiartă sau cimbrul din sarmale.

Noi îi dăm bice așadar, cu laudele înainte, voi hotărâți la final dacă-și întrece competitorii în iarna asta. La început vrem să-i atragem de partea noastră pe toți aceia care au prins drag de bucătăria spaniolă (și credem ca nu-s puțini), amintindu-le doar de minunatul chorizo, de încântătoarea paella și de inegalabilul hamon. Poate știți deja sau poate nu, dragilor, noi ținem să vă reamintim că senzația aceea de ˝parcă acum e luat de pe grătar, deși n-are nicio dungă˝ de la boiaua afumată vine.

Pimentón, boiaua spaniolă

Încă două vorbe despre tradiția spaniolă a papricăi afumate, Pimentón pe numele ei iberic. Folosirea ei pe scară foarte largă (au sute de preparate care se bazează pe farmecul ei unic) a dus la nevoia de a păstra constantă și nealterată calitatea condimentului. Drept pentru care au zone geografice de origine, ca pentru vinuri, specializate în fabricarea lui. Numele celei mai cunoscute mărci de boia afumată și probabil și cea mai bună este La Vera și vine din zona Cáceras, Extremadura de undeva din sudul Madridului. O altă zonă vestită, specializată în producția de Pimentón este Murcia, de pe coasta de sud est a Spaniei.

La fel de apreciată, dacă nu cumva un pic mai mult, este în orient, în India și în special în Iran. [O paranteză scurtă, dreaptă, aici: nu știm prin ce minune (de fapt, avem o idee, două, nouă) bucătăria românească din sudul țării seamănă uimitor de mult cu cea iraniană, vom elabora altă dată pe subiectul acesta].

Boiaua afumată în orient

Nu numai că este o componentă esențială în amestecurile de condimente ce acoperă cărnurile fripte, înăbușite la cuptor, puse pe grătar sau marinate în sosuri, dar este și condimentul care asigură un ˝finish˝ extraordinar când e presărată literalmente peste orice preparat de la care se cere dulceață și foc în același timp. Iar cu uleiurile fine și untul cald are o relație de iubire pe veci.

În bucătăria persană, probabil cea mai veche din lume, se prepară următoarea licoare făcută parcă pentru zei: într-un ulei din sâmburi de struguri sau de șofrănel încins bine, (astea-s rezistente la temperaturi ridicate), se coc câteva bucăți de ghimbir proaspăt, doi-trei căței de usturoi, pier negru boabe, semințe de coriandru, piper lung (peppercorn), un ardei roșu iute ca focul, întreg, un strop de sare și bineînțeles boia afumată din belșug.  

Când usturoiul si ghimbirul încep să devină aurii, se ia de pe foc si se răcește domol. Minunea este folosită rece apoi la stropit nelipsitul humus, brânzeturile fine, moi, peștii scoși din cuptoare, fripturi și gustări (mezze) de toate tipurile.

Paprika, dichis românesc

Ne oprim aici cu istoriile acestei minunății de condiment, doar pentru a mai lăsa loc și altor povești, și promitem cu mâna pe inima noastră de gurmanzi ca vom reveni asupra ei ori de câte ori o să o vedem strălucind pe vreo bucată de slană românească, sau o vom simți fermecându-ne cu vreun preparat de măcelărie cum este de exemplu vestitul cârnat de Pleșcoi.

Avem și noi românii dichisurile noastre culinare și asta nu ne-o poate lua nimeni, e sigur. Important este, cum am mai spus, să le vorbim mult, pe îndelete și cu respect pentru cei care trudesc la bucatele noastre. Rețetele inspirate de vedeta zilei, boiaua afumată, le găsiți aici (link).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salvează-mi numele, adresa de e-mail și site-ul web în acest browser pentru data viitoare când comentez.

X