Despre condimente și rețete

Rețete rare, speciale sau clasice interpretate după gustul românilor

Cele mai recente rețete din colecția CIO

grecesc

Musacaua noastră balcanică

După toate sărbătorile astea de iarnă, unde carnea de porc s-a exprimat în fel și chip, poate doriți să schimbați un pic registrul. Să ieșiți din bucla asta a gătelilor sărbătorești. Ce mai gătim, ce mai mâncăm…

Citește mai mult
Mirodenii

Răcituri, piftii, cotoroange – Zamă închegată de Sfântul Ion

Cu roșii și busuioc faci mâncare ca italienii, cu tarhon gătești ca francezii, cu smântână iese mâncarea ca la ruși, cu măsline și lămâie ca grecii, cu usturoi iese mai bună. Cam despre asta este vorba când vine vorba despre deciziile pe care le iei în bucătărie, mai ales când faci ca noi Piftia tradițională de Bobotează.

Citește mai mult
Rețete

Slana, Șunca și Untura

Una dintre cele mai duioase povești cu mâncăruri de demult pe care am auzit-o în ultima vreme este despre o bunică și nepoțica ei, aflată la vârsta aceea minunată unde oamenii mari sunt așa ca niste icoane urieșești, care dețin toate tainele și cheile acestui pământ.
– Bunica: Să-ți dea maica ta să guști bunătate de pâine de casă prăjită, cu unsoare pe ea?
– Copila (uimită): Cu un Soare?

Citește mai mult
Mese festive

Tobă de porc. Rețetă cu paprică, din Ardeal.

O vorbă înțeleaptă zice că toba face zgomot mare și nu știe că e goală pe dinăuntru. Adică dacă ar fi plină de bunătăți din carne de porc, de exemplu, ca toba noastră tradițională, sigur nu s-ar mai auzi atăt de tare de ea? Noi nu credem asta și uite tocmai de-aia ne-am gândit să-i batem tobele înainte (s-o lăudăm) și s-o scoatem fruntașă între preparatele de se gătesc la Ignat.

Citește mai mult
Rețete

Moșul și Caltaboșul

Ai tăiat porc și n-ai făcut caltaboș? Ăsta e semn clar că undeva e rupt firul tradiției câmpenești, al obiceiurilor de milenii ale acestui neam, a cărui fericire se zice că s-a născut la sat. Sau că ți s-au subțiat gusturile cu timpul și cu viața dela oraș. Nu zicem că e mare bai…

Citește mai mult
Mese festive

De Ignat. Sacrificiul porcului.

Porcul Sfânt. Doar câteva zile au mai rămas până la Ignat și o săptămână până la masa de Crăciun. Motiv temeinic să închinăm și noi de azi înainte multe, multe rânduri și vorbe de duh obiceiurilor și rânduielilor românești. Am spus de la începutul blogului (și o să

Citește mai mult
Începuturi

Mămăligă ca-n filme

Da, ca-n filme, nu vă înșeală privirea. Ați putea să jurați că n-ați văzut-o în niciun rol principal și sigur că aveți dreptate. Dar pentru împătimiții gastronomiei românești ea nu avea cum să se ascundă. De exemplu, în scena secerișului din Moromeții în care Ilie – tatăl se

Citește mai mult

Categorii de rețete

Cele mai recente rețete

Sos cu Harissa pentru un grătar cu iz oriental.

Harissa. Mai puțin cunoscut pe la noi, acest condiment este nelipsit din toate bucătăriile orientale ce gravitează în jurul bazinului Mării Roșii. Povestea condimentului începe cu (cel puțin) 3 tipuri de ardei puși la copt…

Sosul Memphis Barbecue. Campionatul Mondial al coastelor la grătar.

În caz că nu știați, există un Campionat Mondial al gătitului la grătar. Iar locul unde acesta se ține an de an este, ați ghicit, în Memphis, Tennessee, USA. De aici și celebritatea acestui sos. A nu se confunda cu sosul clasic BBQ (Kansas-City style) care este mult mai consistent, aproape ca un gem.

Romesco, sosul catalan al tuturor peștilor și vietăților marine.

Catalonia. Adică Barcelona și împrejurimile. Istorie savuroasă și bogăție gastronomică. Prima poartă de intrare a aurului și condimentelor aduse de Columb din lumea nouă. Pentru azi avem roșii coapte la cuptor, ardei gras uscat și apoi rehidratat. Să sparie gândul, vorba povestitorului național, la cum arăta lumea fără roșii, ardei și cartofi.

Sosul remoulade. Varianta americană.

În general, sosurile care conțin maioneză intră la categoria sosuri remoulad. La origine franțuzesc, acest sos ajuns pe meleagurile lumii noi, America, s-a transformat miraculos dintr-un sos deosebit de fin într-unul…

X