Biftec pe bune. Nici steak, nici burger.

Biftec tocat, ca odinioară. Cu vin și lămâie.

Până nu demult, adică pe vremea când nu toată planeta mânca burgeri, biftecul nu avea formă de sandwich ci era un preparat de sine stătător, cu carnea tocată la vedere. Americanii o consumă și în zilele noastre, fix așa cum am scris-o noi mai jos, cam de două ori pe an, la sărbătorile lor. Noi, ceilalți, loviți de amnezie dar și de febra Burgerului planetar, am scos-o din meniurile restaurantelor și nici nu ne mai trece prin cap s-o gătim pe-acasă. Avantaj, ei.
Uite, tocmai de-aia, o punem noi aici și-o dregem cu lămâie din belșug. Să ne treacă un pic dorul de vremurile tinereților noastre. Îi pregătim și un sos cu vin alb cum scrie la manualul de sosuri clasice. Și dacă vom avea noroc să avem tot ce ne trebuie la îndemână și s-o încropim iute într-un week-end, avantaj net, noi.
Iată detaliile:
Prep Time 20 mins
Cook Time 45 mins
Course cină, fel principal, prânz
Servings 4 porţii

Ingredients
  

  • 600 g pulpă de vită
  • 200 g miez de pâine
  • 4 ouă
  • 100 g ceapă
  • 50 ml ulei
  • 200 ml vin alb
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 150 ml stoc de vită (supă) funcționează și cu stoc de găină
  • 1 buc morcov
  • 1 buc țelină (rădăcina)
  • 2 g boia dulce
  • 2 buc lămâi
  • 2 g nucşoară
  • 2 g piper
  • 10 g sare

Instructions
 

Carnea

  • Se toacă ceapa, mocovul și țelina mărunt. Ceapa se căleste ușor, morcovul și țelina se fierb până se înmoaie cu puțină apă.
  • Carnea de vită se taie în bucăţi mai mici, apoi se trece de două ori prin maşina de tocat şi se amestecă cu ceapa tocată şi călită, miezul de pâine, ouăle, sarea, piperul şi nucşoara.
  • Amestecul de carne se ține la rece minim o oră pentru a se matura, apoi din acesta se formează chiftele mai mari sau alte forme, se aşează într-o tavă unsă cu ulei şi se coc in cuptorul încins la 180 de grade C circa 30 de minute.

Sosul

  • Separat, într-o tigaie se pune zeama de lămâie şi câteva felii de lămâie, se adaugă stocul de vită, morcovul și țelina (cu tot cu zeama în care au fiert), boiaua şi vinul, după care se fierb aproximativ 10-15 minute.
  • Sosul de lămâie se toană peste carnea făcută din cuptor şi se mai ţine în cuptorul încins circa 5 minute, după care se presară pătrunjel tocat pe deasupra.

Notes

Pont de la un venerabil maestru bucătar:
În restaurantele mari, unde biftecul însemna nimic altceva decât măiestrie culinară, se adăuga în compoziția cărnii măduvă de os. Iar bărbații adevărați care-l comandau îl serveau fără pâine. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salvează-mi numele, adresa de e-mail și site-ul web în acest browser pentru data viitoare când comentez.
Recipe Rating




X