Ghidul condimentelor Asiatice
Ghidul condimentelor
Asiatice
Călătorește pe aripile gustului în acest exotic continent cu ajutorul condimentelor și ingredientelor specifice Asiei. Din China aducem pentru tine aromatul anason stelat, parfumata vanilie și picantul piper roșu, chimion, curcumă, schinduf și nucșoară din India și stafide dulci din Iran.
Acid citric
Acidul citric este un conservant natural care arată ca sarea sau zahărul. Este prețuit pentru gustul acru. Se produce în mod natural din fermentarea zaharurilor din fructele de tip citric și este folosit pentru aromatizarea băuturilor și pentru a înlocui sarea în unele amestecuri de condimente fără sare.
Anason semințe
Nu trebuie confundate cu anasonul stelat, semințele de anason sunt mici și arată similar cu semințele de mărar și fenicul. Aroma lor este dulce și de lemn dulce, în timp ce aroma lor este puțin fructată și caldă. Acestea sunt folosite în special în pizzelele italiene, în bagatelel australiene și în papanașii (picarones) peruvieni.
Ardei roșu
Originar din America Centrală și de Sud, ardeiul iute a fost răspândit în lume de marinarii spanioli și portughezi. Istoria ardeiului iute a început în Mexic acum aproximativ 7500 de ani. Deși ardeiul iute a apărut pentru prima dată în Mexic, cele mai multe soiuri de ardei iute sunt cultivate în Peru, în Bolivia puteți consuma cele mai multe soiuri sălbatice de ardei iute iar India este acum cel mare producător, consumator și exportator din lume
Boiaua sau Paprika
Boiaua sau paprika este o pulbere de ardei roșii iuți folosită frecvent în bucătăria sud-americană, maghiară și spaniolă, cu o popularitate mereu în creștere în multe țări din lume în ultimii 10 ani. Are nuanțe iuți, și e complexă în arome. Se poate vorbi inclusiv de o aromă de fum în cazul celei afumate și o aromă ușor dulce, pământească, în cazul celei dulci.
Curcuma
Devenit celebru datorită culorii sale galben-aurii, are gustul asemănătir cu al muștarului. Este ingredientul cheie pentru curry-ul indian. Se folosește și la prăjituri mai ales pentru culoarea sa puternică. Hainele preoților Budiști, zidurile templului din Jejuri și foarte multe leacuri din Ayurveda au în comun culoarea curcumei.
Chilli
În America, chili-ul a fost cunoscut încă din Antichitate. Conform unor descoperiri arheologice, acesta a fost folosit în Mexic și în Peru cinci secole înainte de Hristos. În 1493, chili-ul este adus în Europa de către Cristophor Columb, la întoarcerea din a doua sa călătorie. În scurt timp, s-a răspandit în Africa și Asia, devenind un condiment foarte popular. Chili-ul se folosește mai ales sub formă uscată sau măcinată, dar se întâlnește și în variantele crudă sau murată. Subliniază și accentuează gustul mâncărurilor, cunoscute fiind și proprietățile sale de încălzire. Tot mai des întâlnim chili-ul în acompaniamentul dulciurilor și al deserturilor, cum ar fi ciocolata tradițională sau cea lichidă
Anason stelat
Nu trebuie confundat cu semințele de anason, anasonul stelat este un condiment care are o formă similară cu o stea și are de obicei 8 vârfuri, dar poate avea mai mult sau mai puțin. În America, anasonul stelat este folosit în mod similar cuişoarelor. Este perfect pentru utilizare atât pentru preparate dulci cât şi sărate, dar mai ales la aromatizarea băuturilor alcoolice calde de iarnă.
Chimion
Negrilică sau chimenul negru este popular în Orientul Mijlociu și în bucătăria indiană. Dar este originar din Europa răsăriteană și/sau Turcia. Seminţele, după ce sunt prăjite, sunt de obicei adăugate în mâncărurile vegetariene. Semințele sunt un pic crăpate ceea ce le face să fie un topping frumos pentru pâinile plate și chifle. Semințele de nigella funcționează bine cu alte condimente de pământ, cum ar fi chimenul, semințele de fenicul și curcuma.
Nucă de cocos
Cocotierul este o plantă care face parte din familia palmierilor. Termenul nucă de cocos se referă la fructul cocotierului. Cocotierul este cultivat în regiunile tropicale, ca plantă decorativă, dar și pentru diferite utilizări culinare sau neculinare; aproape toate părțile unui cocotier pot fi folosite. Când o nucă de cocos este coaptă, acesta se desprinde din palmier și ajunge în mare. Datorită nutrienților din sucul pe care îl conțin nucile, acestea sunt capabile să facă o lungă călătorie pe mare. Nucile de cocos sunt capabile să germineze chiar și după 100 de zile petrecute în apă sărată.
Nucșoară
Nucșoara este sămânța unui fruct comestibil galben maroniu care crește într-un copac veșnic verde. Când sunt culese, semințele de nucșoară sunt acoperite de un înveliş care este răzuit și vândut separat ca un alt condiment (Mace). Nucșoara este utilizată foarte bine în feluri de mâncare consistente, adaugând savoare rețetelor din carne de miel sau oaie, sosurilor de roșii și tocăniţelor de legume. Nucșoara este folosită frecvent în băuturile servite în sezonul rece.
Mărar
Mărarul este cel mai recunoscut pentru aroma specifică pe care o dă murăturilor. Pe lângă murături, mărarul este folosit pentru a conferi preparatelor o aromă clară și recognoscibilă. În Europa, mărarul are o gamă mult mai largă de utilizări. Este considerată o plantă cheie în feluri de mâncare precum salate, sosuri, tartine, supe și pește. Din punct de vedere vizual, este cumva similar cu rozmarinul, dar are o culoare verde mai vibrantă.
Piper negru
Boabele de piper vin într-o varietate de culori. Boabele de piper negru, verde și alb provin din planta Piper nigrum. Diferențele de culoare depind de maturitatea boabelor, precum și de procesul de uscare. Boabele de piper roz nu sunt deloc boabe de piper, ci sunt fructe de pădure din arborele de piper peruvian. Aromele boabele de piper pot fi asemănate cu aromele vinurilor fiind preponderent determinate de zona geografică în care au fost cultivate.
Piper alb
Boabele de piper vin într-o varietate de culori. Boabele de piper negru, verde și alb provin din planta Piper nigrum. Diferențele de culoare depind de maturitatea boabelor, precum și de procesul de uscare. Boabele de piper roz nu sunt deloc boabe de piper, ci sunt fructe de pădure din arborele de piper peruvian. Aromele boabele de piper pot fi asemănate cu aromele vinurilor fiind preponderent determinate de zona geografică în care au fost cultivate.
Piper rosu
Boabele de piper vin într-o varietate de culori. Boabele de piper negru, verde și alb provin din planta Piper nigrum. Diferențele de culoare depind de maturitatea boabelor, precum și de procesul de uscare. Boabele de piper roz nu sunt deloc boabe de piper, ci sunt fructe de pădure din arborele de piper peruvian. Aromele boabele de piper pot fi asemănate cu aromele vinurilor fiind preponderent determinate de zona geografică în care au fost cultivate.
Sare de Himalaya
Sarea se găseşte într-o gamă de forme, dimensiuni și culori. Calitatea sării este determinată de zona lumii în care este exploatată și de modul în care este recoltată sau prelucrată. Cele două elemente principale care formează sarea sunt sodiul și clorura. În funcție de tipul de sare, pot exista minerale suplimentare în compoziția cristalelor care sunt foarte căutate. O astfel de sare este sarea roz de Himalaya, un ingredient râvnit pentru cele 84 de urme de minerale. Sărurile pot fi, de asemenea, afumate peste diferite tipuri de lemn, oferindu-le o aromă de fum. Acestea sunt un plus delicios pentru orice mâncare pe care ați dori să o gustați ca și cum ar fi ieșit direct de pe grătar.
Piper verde
Boabele de piper vin într-o varietate de culori. Boabele de piper negru, verde și alb provin din planta Piper nigrum. Diferențele de culoare depind de maturitatea boabelor, precum și de procesul de uscare. Boabele de piper roz nu sunt deloc boabe de piper, ci sunt fructe de pădure din arborele de piper peruvian. Aromele boabele de piper pot fi asemănate cu aromele vinurilor fiind preponderent determinate de zona geografică în care au fost cultivate.
Schinduf
Schinduful mai este denumit şi fânul grecesc sau sfindoc, iar semințele sale seamănă mai mult cu niste pietricele mici, de culoarea caramelului. Este foarte popular în bucătaria indiană, de aceea este folosit într-o mare varietate de tipuri de curry. Aroma este dulce-amăruie, picantă, iar gustul aminteşte de biscuiți și nuci dulci. Din planta din care provin semințele de schinduf se folosesc, de asemenea, și frunzele.
Scoțișoară
Scorțișoara este primul condiment menționat într-un text scris în secolul al V-lea. Provine din bucăți de scoarță de copac care au fost uscate la soare. După uscare, coaja este tăiată în fâșii sau măcinată într-o pulbere. Există o mare varietate de tipuri de scorțișoară și fiecare are o aromă ușor diferită, precum și un conținut diferit de ulei volatil care determină intensitatea acesteia. Scorțișoara este folosită la prăjituri coapte, în general, și poate fi găsită și în mai multe feluri de mâncăruri sărate.
Susan
Semințele de susan vin într-o varietate de culori, inclusiv alb, galben, negru și roșu. Sunt populare în amestecurile de prăjituri în China și în amestecurile de condimente din Orientul Mijlociu. Semințele de susan pot fi utilizate și pe produsele de patiserie, cum ar fi pâinea, sau chiflele pentru hamburgeri.
Stafide
Schinduful mai este denumit şi fânul grecesc sau sfindoc, iar semințele sale seamănă mai mult cu niste pietricele mici, de culoarea caramelului. Este foarte popular în bucătaria indiană, de aceea este folosit într-o mare varietate de tipuri de curry. Aroma este dulce-amăruie, picantă, iar gustul aminteşte de biscuiți și nuci dulci. Din planta din care provin semințele de schinduf se folosesc, de asemenea, și frunzele.
Usturoi
Vampiri, feriti-vă!, americanii mănâncă în medie 3 ½ kilograme de usturoi pe an și sunt astfel aproape necomestibili pentru toți vampirii! Usturoiul a fost consumat de oameni din momentul în care au fost construite piramidele și continuă să fie un plus excelent pentru aproape fiecare fel de mâncare sărată din jur. Are un gust minunat în combinație cu cele mai multe condimente și ierburi.
Vanilie
Vanilia este al doilea cel mai scump condiment din lume după șofran, dar chiar și cu un preț ridicat, este extrem de popular pentru aroma sa divină. Cele mai populare tipuri de păstai de vanilie sunt cultivate în Madagascar, Mexic și Tahiti și fiecare are propriile sale arome unice. Vanilia este cultivată și în Papua Noua Guinee și Uganda, dar aceste tipuri sunt mai puțin cunoscute. Vanilia este folosită în mod obișnuit pentru prepararea deserturilor, băuturilor alcoolice și nonalcoolice.