Logo CIO - B

Ssamjang, sosul coreean pentru fripturi

Sosul Ssamjang

Bucătărie coreeană, deci. O să ziceți că nu ne trebuie nouă complicații, că avem și noi sosurile noastre la fel de spectaculoase. Căci da, rețeta asta vă va da bătăi de cap. Și nu pentru că se prepară greu, nu. În fapt acest sos nu necesită niciun fel de preparare, pui ingredientele într-un bol, le amesteci bine și gata minunea de sos.
Ingredientele însă este posibil să vă dea un pic de bătaie de cap. Deoarece în bucătăriile noastre unele dintre ele nu au ajuns niciodată. Iar restaurante cu bucătărie coreeană sunt așa de puține în țara noastră încât suntem convinși că nici n-ați auzit de ele. Ori dacă ați auzit, știți deja că le numeri pe degetele de la o mână.
Revenind la ingrediente vă spunem direct, din prima, că baza acestui sos este o pastă de boabe de soia fermentate pe numele ei Doejang (pastă groasă în traducere). Există în România, dar evident că nu-l găsești la alimentara din colț. Se comandă online foarte ușor în schimb, a doua zi îl ai acasă. Doar să știi cum îl cheamă.
Al doilea ingredient important este o pastă de ardei iute, tot coreeană, Gochujang, pe care o puteți procura la fel. Sau puteți folosi orice altă pastă/bulion de ardei, cu condiția să fie picantă. Restul ingredientelor, deși mai rar folosite pe la noi, sunt destul de la îndemână.
Sosul se combină magistral cu orice fel de carne sau legume la grătar, iar cu fructele de mare se simte perfect. Vom compune o cantitate mai mare, pentru că se poate păstra foarte bine la rece si folosi ori de câte ori este nevoie. Rețeta completă, mai jos:
Prep Time 10 mins
Course dressing, garnitură, Sos
Cuisine Coreeană
Servings 500 g

Ingredients
  

  • 150 g/ml pastă Doejang boabe de soia fermentate
  • 4 linguri pastă de ardei iute Ghochujang cca 75 grame
  • 2 linguri sirop dulce de orez puteți folosi miere sau sirop de porumb
  • 2 linguri ulei de susan prăjit puteți înlocui cu orice tip de ulei
  • 100 g ceapă verde, tocată mărunt se poate folosi și praz
  • 30 g usturoi tocat mărunt (nu verde)
  • 3-4 linguri semințe de susan prăjite
  • sare, piper alb după gust
  • 4 lingurițe zahăr brun

Instructions
 

  • Se pun toate ingredientele într-un bol si se amestecă până la omogenizare.

Notes

Uleiul și semințele de susan prăjit dau o notă specială, esențială de nucă afumată ce contrastează elegant cu prospețimea cepei și efectul reconfortat, familiar al usturoiului care abia se sesizează, ascuns de aromele principale de soia și ardei.
 
Keyword ceapă și usturoi, Doejang, Gochujang, pastă de ardei, sos coreean, sos Ssamjang, ulei de susan prăjit