Logo CIO - B

Gogonelele oltenești și boiaua

SALATA DE GOGONELE FRIPTE

Proaspat adusă din Oltenia, rețeta, nu salata. Din Oltenia satelor fierbinți, a soarelui dogoritor, a prazului și-a murăturilor prăjite. Modul de preparare este simplu și la îndemână, fix la fel cu salata de vinete și, zic oltenii, c-ar fi și mai gustoasă. Se zice c-ar fi oltenii încrezuți și plini de mândrie local patriotică, noi însă suntem de partea lor când ne gândim: la lubenița de Dăbuleni, la roșiile alea dulci și țuguiate și la cârnați oltenești.
Prep Time 20 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr
Course Salată
Cuisine românească

Equipment

  • Grătar, grill, cuptor

Ingredients
  

  • 1 kg gogonele roșii verzi 🙂 – proaspete, nu murate
  • 1 buc roșie coaptă
  • 1 buc ceapă medie – mare
  • 0,4 litri ulei de preferat de măsline extravirgin
  • 1 lingură boia dulce, iute după gust
  • sare gupă gust

Instructions
 

  • Cu grătarul încins și cu gogonelele murate alături puteți să începeți gătitul. Se pot face și la grillul cuptorului, dacă e vremea mai rece pe-afară. Modelul îl știți, vărgat, ca la vinete. Gustul cel mai bun de la final, nu se discută, înclude fumul de la grătarul clasic, cu cărbuni.
  • Gogonele trebuie să ia căldură pe toate părțile, să se înmoaie, altfel nu-i chip sa le dați jos pielița fină. Când le scoateți de la dogoare, pune-ți-le într-un castron și da-ți-le un praf de sare. Așa se decojesc mult mai ușor. După ce s-au răcit și despielițat, se scot cotoarele și se toacă mărunt cu un cuțit. Sau dacă vă plac piuree-urile, le puteți mărunți și în blender.
  • Adăugați boiaua dulce/iute și o încorporați uniform în compozișie. Tocați ceapa pe care o adăugați imediat, să nu oxideze, apoi exact ca la salata de vinete, turnați uleiul în fir subțire și amestecați fără grabă, până se satură gogonelele de soare lichid. Sare după gust. pâine proaspată, dupa pofta. Să vă fie de bine!
Keyword boia, boia iute, gogonele, paprica, salata de gogonele